Weg uit de Randstad

Infographic: Steeds meer bedrijven verlaten de Randstad. Zij ontvluchten de files en het ruimtegebrek. Zuid-Holland en Noord-Holland verloren daardoor in 1994 en 1995 samen 2.500 banen in industrie, zakelijke dienstverlening en groothandel. Vooral Noord-Brabant, Flevoland en Gelderland profiteren hiervan. Dat blijkt uit gisteren gepubliceerd onderzoek van de Kamers van Koophandel en de Rijksuniversiteit Groningen.

De provincie Utrecht neemt een bijzondere plaats in. Zij fungeert vooral als overloop voor bedrijven uit Noord- en Zuid-Holland. De migratiesaldi van Utrecht met alle andere provincies (behalve Groningen) zijn negatief. Verplaatsingen gaan stapsgewijs. Om het personeel niet te verliezen is een verhuizing over grote afstand vaak onmogelijk. Werknemers zitten dan vaak met het probleem dat zij deel uitmaken van een gezin van tweeverdieners.

Het aantal bedrijfsverplaatsingen was in de periode 1994-1995 14,6 procent hoger dan in de twee jaar ervoor. De bouw kent met een groei van 17 procent de grootste toename in verplaatsingen. De verplaatsingsgroei in de detailhandel is juist laag. Bijna 8 procent van alle bedrijven is in 1994-'95 verhuisd. De groothandel en zakelijke dienstverlening zijn met ongeveer 10 procent de grootste verhuizers. Daarna komen de financiële dienstverleners en werknemers in de bouw .

    • Arlen Poort