Veteraan Sokolov nadert koplopers NK schaken

ROTTERDAM, 28 JUNI. Bij het Nederlands kampioenschap schaken in de Rotterdamse Kuip is de toppartij tussen Jan Timman en Predrag Nikolic gisteren na een zware strijd in remise geëindigd. De beide koplopers zagen Ivan Sokolov naderen tot een half punt na diens zege op debutant Erik van den Doel. Voor Jeroen Piket dreigt het toernooi uit te lopen op een catastrofe. Na zijn nederlaag in de vorige ronde tegen Van den Doel, overspeelde hij gisteren zijn hand tegen John van der Wiel.

Timman en Nikolic kennen elkaar door en door. De onderlinge score is ongeveer in evenwicht en daarin kwam gisteren geen verandering. Beiden speelden een interessante partij, waarin de met wit spelende Timman kort na de opening (Franse doorschuifvariant) een pion offerde. Hij had hiervoor met zijn loperpaar en open lijnen voldoende compensatie.

Nikolic kreeg na een onnauwkeurigheid van Timman de overhand, maar slaagde er niet in om de genadeklap uit te delen. Timman won zijn geofferde materiaal terug. Op de 35ste kwamen beiden een puntendeling overeen. (ANP)