Stemming op de effctenbeurs brokkelt af na nieuw tussentijds record; Uitzendbureaus nestelen zich aan de kop

AMSTERDAM, 28 JUNI. De aanbieders van flexibele arbeid hebben een sterke beursweek achter de rug. Vier van de vijf beursgenoteerde uitzend- en detacheringsbureaus stonden in de top 25 van grootste stijgers afgelopen week.

Koploper van het kwartet was Goudsmit dat ruim 10 procent in waarde steeg ten opzichte van vorige week. Het aandeel slot gisteren op 300 gulden.

Goudsmit, dat actief is in detachering en uitzendwerk, kondigde deze week de overname aan van de grotere concurrent Unique. Content ging over de hele week genomen bijna 8 procent omhoog naar 84,70 gulden. Ook Randstad, dat een nieuwe topman recruteerde bij ING als opvolger van grondlegger Goldschmeding, en Vedior waren eveneens geliefd bij beleggers met slotkoersen van respectievelijk 206,80 gulden en 49,60 gulden.

De grote vraag naar flexibele arbeid schroeft de populairiteit van deze fondsen omhoog. Analisten durven het bijna niet hardop te zeggen, maar geloven nu dat deze fondsen hun plafonds hebben bereikt. “Behalve Vedior heb ik alles op 'aanhouden' staan. Alleen voor Vedior geef ik nog een koopadvies”, zegt J.D. Roeg, beursanalist van de zakenbank Labouchere.

Fondsen in flexibele arbeid doen het vooral goed wanneer de economie begint te groeien. De personeelsvraag bij ondernemingen is dan groot terwijl de behoefte om deze werknemers vaste contracten aan te bieden er (nog) niet is. Positieve economische perspectieven op langere termijn geven ondernemers de moed om personeel in vaste dienst te nemen. Die neiging wordt nog eens extra aangewakkerd wanneer het zo goed gaat dat schaarste dreigt op de uitzendmarkt. Dan worden uitzendkrachten in dienst genomen en de aanwas van flexibele werknemers stagneert omdat een vaste baan toch gemakkelijk te krijgen is.

Roeg vermoedt dat de uitzonderlijke groei van de uitzendfondsen de komende weken zal afvlakken. “Ze zullen netjes meegroeien met de AEX beursindex.”

Deze graadmeter van de stemming van de 25 meest verhandelde fondsen steeg deze week met 8,25 punten naar 870,45. Donderdag werd een tussentijds record van 875,61 punten genoteerd.

Een nieuweling deze week op de beurs was de automatiseerder ICT. De introductie bewees opnieuw dat het vertrouwen in automatiseringsbedrijven groot is. Het aandeel ging op een koers van 26 gulden (de hoogste prijs in de vooraf aangegeven bandbreedte) naar de beurs, steeg onmiddellijk in waarde en noteerde gistermiddag een slotkoers van 27,30 gulden.

    • Sjouke Rijper