Slowakije: dubieus boek uit scholen

AMSTERDAM, 28 JUNI. Slowakije trekt een geschiedenisboek waarin de massamoorden op Slowaakse joden in de Tweede Wereldoorlog wordt goedgepraat, terug uit de scholen. Die toezegging deed gisteren de Slowaakse premier Meciar.

De Europese Unie, die het schoolboek mede financiert, had geëist dat het boek uit de handel werd genomen. Aanvankelijk reageerde het Slowaakse ministerie van onderwijs met de opmerking dat de EU zich niet met interne aangelegenheden had te bemoeien. Maar gisteren beloofde premier Meciar toch dat het boek wordt teruggetrokken en dat een nieuw werk over dezelfde periode wordt samengesteld.

“Sommige delen van het boek zijn niet accuraat, niet correct”, aldus Meciar. Volgens de Slowaakse premier was het geschiedenisboek aanvankelijk bedoeld voor leerlingen, maar keurde de minister van onderwijs het voor hen niet goed. Het mocht wel naar de leerkrachten gaan. “Ik denk dat het vandaag niet de tijd is om boeken te verbranden”, aldus Meciar. “Maar het boek zal niet meer als tekstboek gebruikt worden. We hebben gevraagd om een nieuw werk over die periode”.

Op de vraag of het incident rond het geschiedenisboek negatieve gevolgen zal hebben voor de beoordeling van de Slowaakse aanvraag voor toetreding tot de EU, waarvoor Meciar samen met andere Midden- en Oost-Europese regeringsleiders in Amsterdam was, antwoordde de premier kortaf: “Het boek zal niet gebruikt worden als tekstboek.”