Ritzen sprak voor beurt

DEN HAAG, 28 JUNI. Minister Ritzen (Onderwijs) heeft in de kleine uurtjes van vrijdagochtend voor zijn beurt gesproken. In het debat over de OV-kaart voor studenten zei hij in de Tweede Kamer dat het kabinet een aantal moties naast zich zou neerleggen. Formeel had hij dat niet mogen doen, omdat hij niet het hele kabinet had geraadpleegd, maar slechts enkele ministers zoals Dijkstal en Zalm.

Dat zei vice-premier Dijkstal gistermiddag na afloop van de ministerraad. Ritzen zag zich eergisteren geconfronteerd met een aantal uiteenlopende moties, waarvan er drie werden aangenomen. Uitvoering daarvan zou de minister rond de negentig miljoen gulden gaan kosten, reden voor Ritzen de moties te ontraden en - toen ze toch werden aangenomen - te zeggen dat het kabinet ze niet zou uitvoeren.

Formeel had hij dat echter niet namens het kabinet mogen doen. Volgens minister van Binnenlandse Zaken en vice-premier Dijkstal, die de kwestie vrijdag aan de orde stelde, was er wel “politiek overleg” over Ritzens voornemen geweest, maar de ministerraad had er geen besluit over genomen. Dat foutje is in de vergadering van gisteren hersteld.