Opnieuw incident met radioactieve straling bij KLM

DEN HAAG, 28 JULI. Op Schiphol heeft donderdagavond weer een incident plaatsgevonden met een zending radioactieve medische apparatuur voor een vliegtuig van de KLM. Opnieuw ging het hierbij om een zending van het Pettense bedrijf Mallinckrodt.

Tijdens een controle bleek dat het pakket te veel straling afgaf. Omdat de lading te laat werd aangeleverd is het niet met het daarvoor bestemde KLM-toestel vertrokken. Het pakket is teruggestuurd naar het Pettense bedrijf.

Niet bekend

De KLM laat weten naar aanleiding van dit tweede incident ook op vrachtvluchten te stoppen met het vervoer van radioactief materiaal. Eerder deze week maakte het bedrijf al bekend met ingang van vrijdag op passagiersvluchten geen radioactief materiaal meer te nemen. Dat gebeurde naar aanleiding van een vlucht op 2 mei naar Londen van een Boeing 737 van de KLM met aan boord 155 passagiers die mogelijk zijn blootgesteld aan radioactieve straling. Die lekte weg uit een kleine container van hetzelfde Pettense bedrijf met molybdeen- en technetiumisotopen die zich bevond in het laadruim.

De KLM hervat dit vervoer pas als er overeenstemming met de autoriteiten is over de uitleg van de diverse procedures. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat stelt dat de vervoerder verantwoordelijk is voor het controleren van de lading. De KLM vindt dat zij slechts administratief hoeft te controleren. Ook gisteren kwamen de KLM en de Rijksluchtvaardienst er niet uit. Een woordvoerdster van de KLM stelt dat het mogelijk was geweest dat het pakketje aan boord van het KLM-toestel was gekomen. “Wij meten nu steekproefsgewijs. Het maakt duidelijk dat wij niet af kunnen gaan op wat ons wordt aangeleverd. Je hebt echter niet zomaar voor elkaar dat je alle pakketten kan meten. Dit onderstreept dat er duidelijkheid over de procedures moet komen.”

Verkeer en Waterstaat beslist morgenmiddag of Mallinckrodt de vergunning weer terugkrijgt. Dan moet duidelijk zijn of de fout bij het bedrijf lag of dat er ergens op weg naar Schiphol, of op de luchthaven zelf iets misging.