Nordholt (1)

Iemand die zichzelf en zijn korps en de hele Nederlandse politie zo luidruchtig op de borst klopt als hoofdcommissaris Nordholt (Z 21 juni) in zijn Hollands Dagboek, probeert waarschijnlijk kritische geluiden te overstemmen. Zeshonderd preventieve arrestaties: het zal nog moeten blijken of dit juridisch door de beugel kan. Kennelijk waren er 'duizenden collega's' nodig om de Europese staatshoofden te beschermen; een paar dagen lang was er even een politiestaat in de stad Amsterdam.

Bij alle elkaar op de schouderklopperij zijn de IRT-affaire, de corruptie binnen het korps en de voortdurende aanvaringen tussen het korps Amsterdam-Amstelland en aangrenzende korpsen niet vergeten. Er valt meer dan genoeg te verbeteren bij de politie, mede gezien de krakkemikkige uitwerking van de huidige politiewetgeving. Wie bewaakt de bewakers?

    • W. van Hoorn