Nederlandse ruiters winnen CHIO Aken

ROTTERDAM, 28 JUNI. De Nederlandse ruiterploeg heeft gisteren de landenwedstrijd gewonnen bij het CHIO van Aken. Dat resultaat stond al vast voordat Jos Lansink als laatste rijder de ring in moest voor zijn tweede manche.

Voor dit succes tekenden naast Lansink Emile Hendrix, Bert Romp en Jan Tops. Zes jaar geleden won Nederland het prestigieuze evenement voor de eerste en tevens laatste keer. De ploeg van bondscoach Hans Horn bleef in de algemene rangschikking ditmaal de equipe van de Verenigde Staten voor. Ierland en Duitsland eindigden op de derde plaats.

De zege in 1991 betekende het begin van de meest succesvolle periode uit de Nederlandse springsport, met de EK-titel in datzelfde jaar in La Baulle en de olympische titel een jaar later in Barcelona. Anno 1997 is de situatie niet vergelijkbaar. Het kwartet beschikt weliswaar over goede paarden, maar vormt geen onverslaanbare formatie zoals destijds met Ratina Z en Egano. “Veel ploegen hebben vandaag teleurgesteld”, vond bondscoach Horn die daarmee vooral doelde op Frankrijk (zesde) en Groot-Brittannië (tiende).

Het nam niet weg dat de zege verdiend mocht worden genoemd op de door regen loodzware piste. Hendrix en Romp gooiden met hun jonge paarden Finesse (10 jaar) en Mr Blue (9) in twee omlopen slechts één balk af, terwijl Tops enigszins teleurstelde met Operette die in totaal twaalf strafpunten kreeg. Carthago Z van Lansink kwam in de eerste omloop tot één fout.

Horn was aangenaam verrast door het goede optreden van Romp. “Door hem op te stellen ten koste van Raymakers heb ik mijn nek uitgestoken. Hij heeft in het verleden onder druk nog weleens gefaald, maar deze vuurproef doorstond de combinatie goed.”

Het Nederlands dressuurteam eindigde in Aken op de tweede plaats. De eeuwige rivaal Duitsland won de landenwedstrijd waaraan acht ploegen deelnamen. Zweden werd derde. De voorsprong van Duitsland, met Werth, Theodorescu, Schaudt en Capellmann-Biffar bedroeg 235 punten. Voor Nederland leverde Anky van Grunsven met Bonfire de beste prestatie. De combinatie behaalde 1851 punten. Daarmee eindigde de Brabantse in de Grand Prix als tweede achter Werth.