Nazi's blijven zich in Spanje veilig voelen

MADRID, 28 JUNI. Otto Remer kan gerust zijn. De 84-jarige Duitser, die als SS-officier het bevel voerde over de lijfwacht van Adolf Hitler, wordt vooralsnog niet uitgewezen uit Spanje.

Het verzoek hiertoe van de delegatie van het Simon Wiesenthal Centrum is donderdag met belangstelling aangehoord door de Spaanse premier José María Aznar. Een toezegging kon de Spaanse premier echter niet doen; wel beloofde hij mee te werken aan een wereldwijd onderzoek naar de financiële netwerken van de voormalige nazi-elite. Zo zal Spanje in navolging van Portugal een onafhankelijke commissie instellen die moet onderzoeken wat er precies gebeurd is met het zogenaamde nazi-goud dat via Zwitserland naar het Iberisch schiereiland verdween.

Otto Remer behoort tot de honderden nazi's die na de oorlog een veilig heenkomen zochten in het Spanje onder dictator Franco. De vluchtelingen werd weinig in de weg gelegd: ook na het herstel van de democratie kwam het niet tot uitleveringen. Een Duits verzoek om uitlevering van Remer wegens opruiing en racistische uitlatingen is afgewezen omdat de Spaanse wet beide delicten niet kent en er dus niet voldaan is aan de voorwaarde van een dubbele strafbaarheid.

De Spaanse autoriteiten hebben nooit een prioriteit gemaakt van het opsporen van de ex-nazi's. Liever wachtte men af tot met het verstrijken van de tijd het probleem zich langs natuurlijke weg zou oplossen. Volgens de schattingen zijn in Spanje nog maar een handjevol van de gevluchte voormalige nazi's in leven. Maar er vinden er nog regelmatig ontdekkingen plaats.

Het in de Verenigde Staten gevestigde Simon Wiesenthal-centrum kondigde gisteren aan een uitgebreid onderzoek te willen beginnen naar de banktegoeden en andere bezittingen van de gevluchte nazi-elite. Daartoe is onder andere een lijst met meer dan driehonderd namen opgesteld waarop mogelijke tegoeden staan geboekt. Deze namen lopen uiteen van Adolf Hitler tot de namen van vrouwen, vriendinnen en kennissen van nazi-coryfeeën.

Volgens zegsman Simon Samuels van het Wiesenthal Centrum bood premier Aznar zijn samenwerking aan bij het natrekken van de namenlijst. Madrid zal tevens een onafhankelijke commissie instellen die de omstandigheden moet natrekken waaronder gedurende de Tweede Wereldoorlog grote hoeveelheden goud werd gekocht vanuit Zwitserland.

    • Steven Adolf