International Team Trials

Vandaag is de slotdag van het Europees kampioenschap voor landenteams in het Italiaanse Montecatini. De bovenste vijf van het EK plaatsen zich voor het Wereldkampioenschap dat in oktober in Tunesië wordt gehouden.

Net is bekend geworden welke twee Amerikaanse teams zich gaan mengen in de strijd om de Bermuda Bowl. Tijdens de USA International Team Trials die van 30 mei tot 9 juni in New Orleans plaatshadden is het team van Seymon Deutsch (Stansby, Martel, Mahmood, Rosenberg, Deutsch) Amerika I geworden. Het is de eerste keer dat de voormalige Pakistaan Zia Mahmood een WK speelt voor de Verenigde Staten. Als Seymon Deutsch de Bermuda Bowl wint is hij de eerste speler die alle grote titels op zijn naam heeft gebracht: de Olympiade, de Rosenblum Cup en de Bermuda Bowl. Deutsch zal zich daarna terugrekken uit het wedstrijdbridge.

Via een herkansing heeft het team van Nick Nickell (Rodwell, Meckstroth, Hamman, Wolff, Freeman, Nickell) zich in Amerika II gespeeld. Vrijwel al deze spelers zijn behangen met Wereld- en Olympische titels. Gek genoeg alleen Zia nog niet. Nickell won de finale van de herkansing met 252-218 van team Katz. De winnaars hadden bepaald het geluk aan hun zijde op dit spel:

Zuid gever Noord

Niem. kw. Schoppen -

Harten 976

Ruiten HV10765

Klaver B852

West Oost

Schoppen A1087653 Schoppen H42

Harten A Harten H8543

Ruiten AB3 Ruiten 982

Klaver V10 Klaver A4

Zuid

Schoppen VB9

Harten VB102

Ruiten 4

Klaver H9763

Sam Lev en Brian Glubok van team Katz waren als OW in 6Schoppen gekomen, een schitterend contract. Tegen het 3-0 zitsel in troef was dit slem evenwel niet bestand en moesten de New-Yorkers één down accepteren. Het kostte nu 11 imps omdat op de andere tafel Nick Nickell en Dick Freeman 4Schoppen +1 noteerden. Met de troeven 2-1 kent 6Schoppen geen problemen. Je troeft de harten vrij. Zelfs met de voor het oog vervelende klaverenstart vanuit noord is er een elegante speelwijze mogelijk. De leider neemt KlaverA, casht SchoppenA, HartenA en RuitenA (in willekeurige volgorde), steekt met SchoppenH over naar dummy, neemt HartenH mee (in west gaat een ruiten weg), troeft een harten in de hand en speelt KlaverV. Zuid is nu aan slag en kan of klaveren in de dubbelrenonce spelen of een harten ontwikkelen, waarna de leider met zijn zorgvuldig bewaarde Schoppen3 oversteekt naar Schoppen4 op tafel en op de laatste, vrije harten de tweede ruitenverliezer uit zijn hand weggooit.

Dan een hand uit de wedstrijd tussen Deutsch en Nickell:

West gever Noord

Allen kw. Schoppen B6543

Harten A3

Ruiten 10

Klaver AB853

West Oost

Schoppen - Schoppen AHV72

Harten HB98765 Harten 4

Ruiten A975 Ruiten B83

Klaver H4 Klaver V1072

Zuid

Schoppen 1098

Harten V102

Ruiten HV642

Klaver 96

Aan beide tafels was 4Harten het eindcontract te spelen vanuit west. Tegen de hartenmanche startte noord, Nick Nickell, met zijn singleton ruiten die via de boer en de vrouw voor het aas van west was. De leider, Lew Stansby, wilde zo snel mogelijk op tafel komen om op schoppen zijn ruitenverliezers weg te gooien en daarna de harten aan te vallen. Hij speelde KlaverH voor. Nickell weerstond de verleiding deze kaart te nemen. De tweede klaveren nam hij met het aas en moest toen iets naspelen. Nickell meende via HartenA en harten na het meest veilige naspel gevonden te hebben. Hij kwam bedrogen uit: 4Harten contract. Op de andere tafel verliepen de eerste slagen exact hetzelfde. Noord, Michael Rosenberg, nam in tweede instantie de KlaverA, maar speelde toen heel goed klaveren door. De leider, Jeff Meckstroth, liet op tafel nog wel Klaver10 bijspelen, maar zuid, Zia Mahmood, troefde met HartenV. De leider troefde over met de heer en speelde Harten9 na. Weer had Rosenberg een probleem: wie had troeftien? Ook dit deed hij goed en legde klein. Hierna Zia nam zijn ruitenslag mee en het contract was één down. Een winst van 12 imps voor Deutsch.

    • Jan van Cleeff