Gebouw Theaterschool Amsterdam open

AMSTERDAM, 28 JUNI. Met het plaatsen van haar handtekening in een gedenkboek heeft koningin Beatrix gistermiddag het nieuwe onderkomen van de Theaterschool in Amsterdam officieel geopend.

Tijdens de korte ceremonie, uitgevoerd als finale van een gelegenheidsvoorstelling met studenten en prominente oud-studenten, werd de vorstin omringd door alle spelers die de versregel van Judith Herzberg zongen die als gevelsteen in de voorkant van het gebouw is aangebracht: “Als ik een mens was / en geen steen / wenste ik jullie / om me heen.”

Het nieuwe gebouw, eigendom van Philips Pensioenfonds, is verrezen aan de Jodenbreestraat waar 25 jaar lang het Burgemeester Tellegenhuis heeft gestaan dat in de volksmond honend het Maupoleum heette. Het herbergt de elf verschillende opleidingen van de Theaterschool die tot dusver onderdak vonden in negen uitgewoonde panden in de Amsterdamse binnenstad, zoals de Toneelschool, de Nationale Balletacademie, de opleiding Jazz-theater- en Showmusicaldans, de Mime-opleiding, de Academie voor Kleinkunst en diverse regieopleidingen.

In het ontwerp van Teun Koolhaas Associates, dat op aandringen van de Amsterdamse welstandscommissie diverse veranderingen heeft ondergaan voordat met de bouw werd begonnen, bevinden zich enige tientallen oefenstudio's, een danstheater met 120 stoelen, een theatercafé (genoemd naar het vooroorlogse amusementstheater Tip Top dat in deze straat was gevestigd) en een grote theaterzaal, uitgevoerd als 'zwarte doos', met 350 zitplaatsen. Vooralsnog dienen deze zalen uitsluitend voor 'binnenschoolse' activiteiten, maar heel wat bezoekers vroegen zich gistermiddag in de wandelgangen af of er af en toe niet ook ruimte in zou zijn voor reguliere voorstellingen.

In de eenmalige voorstelling speelde Ton Lutz, op teksten van de Franse toneelleider Louis Jouvet, een paar repetitiescènes met studenten van nu. Zestig kinderen vormden een erehaag voor Alexandra Radius en dansten daarna een groepsballet dat Hans van Manen speciaal voor deze gelegenheid had gemaakt op muziek van Haydn en Bach. Ramses Shaffy werd in het refrein van een zot klompendanslied, dat hij in 1952 schreef voor het Sinterklaascabaret van de Toneelschool, bijgestaan door studenten van de Kleinkunstacademie. Freek de Jonge, die de slotwoorden sprak en de koningin adviseerde voortaan haar Troonrede te laten regisseren door Ton Lutz, was van iedereen de enige ongediplomeerde: hij heeft nooit een theateropleiding gevolgd.Veel nadruk legt de Theaterschool op de mogelijkheid dat de Jodenbreestraat door de nieuwe activiteiten een culturele opleving zal ondergaan. Ook de Film- en Televisieacademie heeft plannen om naar deze buurt te verhuizen.

    • Henk van Gelder