'Gat Franse begroting 3,5 procent'

PARIJS, 28 JUNI. Het begrotingstekort van Frankrijk zal dit jaar naar zich dat nu laat aanzien, uitkomen op 3,4 of 3,5 procent. Dat heeft een bron binnen de socialistische regering gisteren verklaard.

Om dit jaar nog uit te komen op een begrotingstekort van 3 procent, de norm die het Verdrag van Maastricht als voorwaarde stelt voor toetreding tot de Economische en Monetaire Unie (EMU), wordt voor Frankrijk “buitengewoon moeilijk”, aldus de bron.

Het tekort is het gevolg van “een slippertje in de eerste helft van het jaar,” aldus de regeringsbron, “maar het gaat hier om een eerste indicatie”. Hij zei vrijdag ervan uit te gaan dat Frankrijk een tekort van 3 procent niet zal halen, al stelde hij dat Parijs bezig is het gat zoveel mogelijk te beperken.

De Fransen hebben zich als doel gesteld, “niet slechter te eindigen dan onze buren,” waarmee hij op de Duitsers doelde. Die hebben eveneens moeite hun tekort onder de daarvoor getrokken lijn te houden. Parijs zou nu proberen min of meer in de pas te lopen met Bonn.

Donderdag liet de minister van Financiën, Dominique Strauss-Kahn, al weten dat het tekort op meer dan 3 procent zal uitkomen, echter zonder een nader cijfer te noemen. Daarmee gaf Parijs voor de eerste keer expliciet aan dat het tekort buiten deze grens komt. Formeel voldoet Frankrijk hiermee niet aan de belangrijkste eis voor toetreding tot de EMU.

Strauss-Kahn benadrukte evenwel dat Frankrijk zich zal houden aan de belofte op tijd klaar te zijn voor de EMU en dat de nieuwe regering niet van plan is het tekort uit de hand te laten lopen.

De laatste tijd gaat de discussie steeds meer over de cijfers achter de komma. Voorstanders van een harde euro, de toekomstige gezamenlijke munteenheid van Europa, houden vast aan de toelatingseis van 3,0 procent, zoals staat in het Verdrag van Maastricht. Anderen menen evenwel dat een overschrijding van slechts een paar procentpunten geen ramp zou zijn. (AFP/Reuter/DPA)