Drie deskundigen gaan prijs van Cézanne bepalen

DEN HAAG, 28 JUNI. De Haagse arrondissementsrechter heeft drie deskundigen aangewezen die de waarde zullen gaan bepalen van het schilderij Landschap bij Aix met de Tour de César van Paul Cézanne, dat de staat wil kopen van de huidige eigenares.

De deskundigen zijn Marc Blondeau en Warren Hopkins (beiden uit Parijs) en Timothy S. Bathurst (Londen). De staat probeert sinds eind 1995 het werk te kopen van de eigenares, mevrouw A.H.K. Boerlage-Koenigs, maar kon het niet met haar eens worden over de prijs. Daarop verzocht de landsadvocaat de rechter twee maanden geleden een prijs vast te stellen.

Het schilderij van Cézanne (1839-1906), dat bijna vijftien jaar in bruikleen is geweest van Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam, staat op de lijst die hoort bij de Wet tot behoud van cultuurbezit. Dat betekent dat het werk het land niet mag verlaten omdat het 'uniek en onvervangbaar' is. Eind 1995 haalde de eigenares het landschap, geschilderd omstreeks 1894, onverwacht op bij Museum Boijmans Van Beuningen en bracht het onder in een depot. Aangezien zij het wilde verkopen was de Nederlandse staat wettelijk verplicht met haar te onderhandelen over de aankoopprijs.

Boerlage-Koenigs, dochter van de kunstverzamelaar Franz Koenigs (1889-1941), vroeg aanvankelijk een bedrag van 10 miljoen gulden en later zelfs 14,5 miljoen. Zij baseerde zich daarbij op taxaties van experts van de veilinghuizen Sotheby's en Christie's in Londen.De drie buitenlandse deskundigen hebben tot 1 oktober de tijd om te bepalen wat het schilderij waard is. Op basis van hun advies neemt de rechter een beslissing. De staat zal vervolgens bekijken of het de middelen heeft om de Cézanne voor de vastgestelde prijs te kopen.