Complex wint Merkelbachprijs

AMSTERDAM, 28 JUNI. Het Woonzorgcomplex aan de Amsterdamse Ookmeerweg in Osdorp heeft de Merkelbachprijs voor architectuur 1997 (15.000 gulden) gewonnen. Het gebouw met aanhangwoningen is ontworpen door de architecten Winy Maas, Jacob van Rijs en Nathalie de Vries van het Rotterdamse bureau MVRD.

De jury, bestaande uit Gunnaar Daan, Liesbeth van der Pol en Max van Rooy, noemt de rechthoekige uitstulpingen 'laden die uit een hoge staande kast zijn getrokken'. “De uitstekende woningen lijken de zwaartekracht te trotseren. Dat is een geniale vondst, uit nood geboren. Er moest immers ruimte worden gevonden voor dertien woningen die niet in het hoofdgebouw pasten.”

De aanmoedigingsprijs bouwkunst 1997 (7500 gulden) gaat naar Joanne de Jager, Willem van Seumeren en Eelke van der Werf van het Collectief 3 Architecten, voor hun woonproject Gespleten Hendrik op de hoek van de Frederik Hendrikstraat en de Van Oldenbarneveldtstraat in de hoofdstad. De 28 onderling zeer uiteenlopende woningen zijn ontworpen in zeer nauwe samenwerking met de toekomstige bewoners. (ANP)