Beurs Hongkong sluit tijdperk af

HONGKONG, 28 JUNI. De effectenbeurs van Hongkong heeft de laatste handelsdag onder Brits bestuur afgesloten met een record. De Hang Seng-index ging gisteren met 68,77 punten omhoog tot 15.196,79 punten. In verband met de overdracht van de kroonkolonie aan China op 1 juli en de twee dagen feest daarna, gaat de beurs pas aanstaande donderdag weer open.

Het record op de beurs van Hongkong werd mede veroorzaakt voor het feit dat grote beleggers tijdens deze onzekere periode niet met grote openstaande posities willen blijven zitten. Er werd druk gehandeld. Overigens kan er de komende dagen wel in Hongkongse aandelen gehandeld worden op de beurzen van Londen en New York. Enkele zwaargewichten in de Hang Seng trokken de index scherp omhoog. Een van die fondsen was de Hang Seng Bank die vijf Hongkong dollar won op 108 dollar. De effectenhandelaren voorzien heftige koersschommelingen als de beurs na zoveel dagen weer de draad oppakt. Voor grote verliezen zijn de meesten niet bang. Bankier Paul Chow, voorheen bestuurslid van de Hongkongse beurs, ziet voor de financiële markten grote mogelijkheden na de overdracht. Over beïnvloeding of corruptie maakt hij zich geen zorgen.

Ook Michael Sze, directeur van de handels- en ontwikkelingsraad van Hongkong, heeft geen zorgen. De overdracht “is niet het einde, maar het begin van een tijdperk van samenwerking”. Victor Chu, directeur van enkele maatschappijen die investeren in China, meent dat Hongkong zijn positie als “deur van de wereld naar China en deur van China naar de wereld” kan uitbreiden. “Het beste moet nog komen”.

Het monetaire toezicht verandert niet. De Hongkong-dollar blijft de munteenheid en zal vrij inwisselbaar blijven. Deze toezeggingen zijn afkomstig van Joseph Yam, directeur van de Hong Kong Monetary Authority, in feite de centrale bank.

Yam verzekerde dat er geen deviezencontrole komt en dat het kapitaalverkeer niet aan banden wordt gelegd. Zijn instantie is als enige monetaire instelling verantwoording schuldig aan de overheid en komt niet onder toezicht van de Chinese centrale bank. De laatste bank zal ook geen vestiging in Hongkong openen.

De Hongkong-dollar is op het ogenblik gekoppeld aan de Amerikaanse dollar en dat blijft na de overdracht ook zo. Juist dat gegeven is van groot belang om de beleggers ervan te overtuigen dat het financiële systeem van Hongkong niet verandert.

De Chinese centrale bank heeft laten weten dat ze met haar deviezenreserve zal bijspringen als de Hongkong-dollar onder al te grote druk komt te staan. Hongkong komt indien nodig China te hulp. Een soortgelijke overeenkomst hebben de twee afzonderlijk ook met andere Aziatische landen. (AFP, Reuter)