Anonieme getuigen worden alsnog gehoord

DEN HAAG, 28 JUNI. In twee rechtszaken zullen politiemensen, die als anonieme getuigen zijn opgetreden, alsnog ter zitting worden gehoord.

Dat heeft minister Sorgdrager (Justitie) vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. De minister geeft daarmee antwoord op een uitspraak van het Europees Hof voor de rechten van de mens in april van dit jaar. Het hof in Straatsburg oordeelde dat een veroordeling niet grotendeels mag zijn gebaseerd op een anonieme getuigenverklaring, indien de verdediging niet de kans krijgt deze getuige ter zitting te horen. Sorgdrager heeft laten inventariseren of er in Nederland recent zulke rechtszaken zijn geweest. Ze ontdekte slechts twee gevallen: één bij het gerechtshof in Arnhem, waarbij gebruik is gemaakt van anoniem gebleven infiltranten. De tweede zaak is in behandeling bij het gerechtshof in Den Haag. Daar gaat het om anonieme politie-observanten. Beide rechtszaken waren door de gerechtshoven opgeschort in verband met de uitspraak van het Europese hof.