Werkloosheid Japan stijgt

TOKIO, 27 JUNI. De werkloosheid in Japan is in mei met 0,2 procent opgelopen tot 3,5 procent en evenaart daarmee het record dat in mei vorig jaar tot stand kwam. Het aantal werklozen bedroeg de afgelopen maand 2,4 miljoen, een aantal dat niet eerder is voorgekomen. Overigens bereikte ook het aantal werkenden een record.

Het waren er 66,32 miljoen. Ongeveer 120.000 mensen gaven hun werk op om op zoek te gaan naar een betere baan. Deze trend zette eind vorig jaar in, toen zich een verbetering van de Japanse economie begon af te tekenen. Het blijkt dat 5,5 miljoen mensen een betere baan willen hebben en dat ruim twee miljoen mensen daadwerkelijk daarnaar zoeken. Het ministerie van Werkgelegenheid heeft het bedrijfsleven gevraagd banen voor mensen van zestig jaar en ouder te behouden of te scheppen. Onderzoek heeft uitgewezen dat 75 procent van de mensen in die leeftijdsgroep graag blijft werken tot 65 jaar. Vooral grote bedrijven hanteren een pensioenleeftijd van zestig jaar. (AFP, DPA)