Volleyballer Schuil mist door blessure finale World League

ROTTERDAM, 27 JUNI. Volleyballer Richard Schuil doet volgende week in Moskou niet mee met de Nederlandse ploeg in de finaleronde van de World League.

De speler van het jaar in de Belgische competitie is nog niet hersteld van de blessure aan zijn rechterenkel die hij vorige week in Cuba opliep. Het scheelde volgens bondscoach Toon Gerbrands niet veel. “Als de finale een week later was gespeeld, zou het geen probleem zijn geweest.”

Schuil, die volgend seizoen waarschijnlijk voor het Italiaanse Brescia gaat spelen, had zelf gehoopt dat hij de finale nog zou halen. Twee jaar geleden liep hij een soortgelijke blessure op en hij was toen binnen negen dagen hersteld. “Die tijd had ik deze keer ook, maar nu is het niet gelukt. Dat is zonde. Ik heb een lekkere World League gespeeld en die had ik graag met de finale willen afsluiten.”

Schuil wordt in Moskou vervangen door Olof van der Meulen. De Fries miste de hele voorronde van de World League door een schouderblessure. Hij toonde de afgelopen twee dagen op de training weer speelklaar te zijn. “Olof mist natuurlijk een beetje ritme, maar hij heeft er veel zin in”, constateerde Gerbrands.

Nederland speelt volgende week achtereenvolgens tegen wereldkampioen Italië, Rusland, Brazilië en Bulgarije. Tegen Cuba wordt niet gespeeld omdat die ploeg in de voorronde met Oranje in de poule zat. Op de laatste dag van het toernooi spelen de nummers een en twee van de eindstand de grote finale en de nummers drie en vier de kleine finale. Nederland behoort niet tot de favorieten voor de hoofdprijs. Dat zijn Cuba en Italië. Gerbrands zou al tevreden zijn met een vierde plaats.

Na de World League krijgen de internationals twee weken vrij. Ze moeten zich - met uitzondering van aanvoerder Bas van der Goor, die na een loodzwaar seizoen in Italië een week langer mag uitrusten - op 21 juli weer op de training melden. Ook spelverdeler Peter Blangé zal dan van de partij zijn. Met onder meer een trip naar Brazilië zullen de volleyballers zich dan gaan voorbereiden op de WK-kwalificatie (22-24 augustus) en het Europees kampioenschap (6-14 september). Beide toernooien zijn in Nederland.