Van Miert laakt naheffing telefonie

BRUSSEL, 27 JUNI. Nederland heeft met de naheffing die minister Jorritsma (Verkeer) wil opleggen aan nieuwe aanbieders van mobiele telefonie “een potentieel probleem”. Dat zegt Eurocommissaris K. van Miert (Mededinging).

“Die regeling heeft toch iets van discriminatie”, aldus Van Miert over het voorstel tot naheffing, dat deel uitmaakt van een wetsvoorstel van minister Jorritsma voor de veiling van vergunningen voor mobiele telefonie. Van Miert heeft naar eigen zeggen twee klachten ontvangen van bedrijven die bezwaar hebben tegen de veilingwet. PTT Telecom en Libertel, de huidige aanbieders van mobiele telefonie krijgen een naheffing opgelegd als de Eerste Kamer na deze zomer instemt met het wetsvoorstel. Een definitief oordeel heeft Van Miert nog niet gevormd.

Jorritsma wil de naheffing opleggen om bestaande aanbieders PTT Telecom en Libertel, die hun vergunning gratis hebben verkregen, niet te bevoordelen ten opzichte van nieuwe mobiele telefoonmaatschappijen (Enertel, Telfort, France Télécom) die hun licentie in een biedingsproces zullen moeten bemachtigen.

“Als er in een land een mobiele operator is die nooit voor zijn licentie heeft hoeven te betalen is het evident dat deze een naheffing krijgt opgelegd als een nieuwe concurrent wèl voor zijn licentie moet betalen”, zegt Van Miert. Anders ligt het, meent hij, als zoals in Nederland de tweede operator niet voor zijn vergunning heeft hoeven betalen en later alsnog voor een veilingsysteem wordt gekozen.