Van Mierlo niet voor EU naar Hongkong

LUXEMBURG, 27 JUNI. Minister Van Mierlo (Buitenlandse Zaken) gaat volgende week toch naar Hongkong om de machtsoverdracht van de Britse kroonkolonie aan China bij te wonen. Hij gaat echter niet als voorzitter van de Europese Unie, maar als Nederlands minister van Buitenlandse Zaken.

De Europese Unie is ook niet vertegenwoordigd bij de beëdiging van de Voorlopige Wetgevende Raad van Hongkong. Deze plechtigheid heeft maandag plaats, enkele uren nadat het Verenigd Koninkrijk zijn kroonkolonie aan China heeft overgedragen. De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU kwamen gisteren op een vergadering in Luxemburg overeen dat lidstaten als ze dat willen wel kunnen besluiten om individueel bij de beëdiging aanwezig te zijn.

Minister Van Mierlo zei dat hij niet heeft geprobeerd namens het Nederlandse voorzitterschap van de EU om alle landen op een lijn te krijgen bij deze kwestie. Consensus was volgens hem bij voorbaat onmogelijk omdat Groot-Brittannië op voorhand al had besloten niet op ministerieel niveau bij de beëdiging van de Raad vertegenwoordigd te zijn. Portugal had al beslist wel een minister naar de plechtigheid te sturen.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Robin Cook, noemde het Chinese besluit om de democratisch gekozen wetgevende vergadering (Legco) van Hongkong op te heffen “een duidelijke breuk met democratische waarden”. Van Mierlo zei gisteren na afloop van de bijeenkomst in Luxemburg dat hij vandaag in het kabinet zal overleggen of hij persoonlijk bij de beëdiging van de Raad aanwezig zal zijn of dat Nederland een diplomaat naar deze plechtigheid stuurt. Een uitspraak van de fractievoorzitter van de VVD, Frits Bolkestein, dat hij niet naar Hongkong moet gaan deed Van Mierlo af met: “Het zal wel zijn.”

Op aandringen van Cook hebben de EU-ministers gisteren een verklaring uitgegeven waarin zij onderstrepen dat zij ondersteuning blijven geven aan het het voortduren van de democratie in Hongkong. Ze roepen op tot vrije en eerlijke verkiezingen voor een nieuwe wetgevende vergadering in Hongkong binnen twaalf maanden, zoals China heeft beloofd.