Stijgend Philips uitzondering op dalend Damrak

AMSTERDAM, 27 JUNI. Op de Amsterdamse Effectenbeurs was Philips vanochtend de enige grote stijger. Veel andere fondsen leverden in, waardoor de beursgraadmeter AEX daalde. Behalve Amsterdam lijken ook andere Europese beurzen Wall Street te volgen dat gisteren lager sloot.

AMSTERDAM Het elektronicafonds schoot direct na opening bij behoorlijke omzetten enkele guldens omhoog. Vroeg de middag was nog altijd sprake van een winst van 1,90 gulden op 141,50. De stijging was opvallend, gezien de over een breed front dalende koersen.

De AEX stond tegen het middaguur op een verlies van 4,15 punten op 866,48. Daarmee lag Amsterdam in lijn met andere belangrijke beurzen in Europa zoals Frankfurt, Parijs en Londen. Europa volgde Wall Street, dat 35 punten was gezakt.

Het gisteren op de beurs geïntroduceerde ICT steeg drie dubbeltjes naar 27,50 gulden. De koers van het beleggingsfonds Beurshave wil maar niet omhoog. Het fonds, dat gisteren door de uitgiftekoers van 20 gulden zakte, wist daar ook vanochtend, met 19,70 gulden, niet bovenuit te komen.

De handel was afgezien van Philips niet erg omvangrijk. Vooral de koers van Heineken daalde. Winstnemingen veroorzaakten bij de brouwer een daling van 6,10 op 349 gulden. Koninklijke Olie moest 3,60 inleveren op 412,10 gulden. Unilever zakte 4,80 naar 412,20 gulden. Deze twee fondsen volgden daarmee de koersontwikkeling van hun stukken in Amerika. Aotomatiseerder Baan steeg 1,50 naar 132,50 gulden. Tussen de weinige stijgers deed ook KLM het nog redelijk met een koersstijging van 1,40 naar 61,60 gulden.

Geneesmiddelenfabrikant OPG steeg 1,90 naar 66,40 gulden. Het slecht draaiende Tulip Computers, waarin de laatste tijd mogelijk gehandeld is met voorkennis, daalde met een rijksdaalder naar 17,80 gulden. De voorkennisvermoedens overschaduwden de aangekondigde overneming van Commodore. Detailhandelaar KBB bleef lijden onder de stoelendans aan de concerntop. Beleggers zijn daardoor nogal schichtig geworden. Nu ging er 3,40 van de koers af op 130 gulden. Randstad was onder de Midkapfondsen een stijger. Het aandeel steeg met 2,90 naar 208,90 gulden, en voor branchegenoot Vedior werd 1,10 gulden meer betaald op 51 gulden. Automatiseringsbedrijf Cap Gemini boekte 2,90 koerswinst op 62,50 gulden. De Midkap-index, de graadmeter voor de kleinere fondsen, steeg 1,44 punten naar 1319,28.

In Amsterdam noteerde de dollar om 12.00 uur bij een rustige handel een koers van 1,9435 tegen 1,9445 aan het eind van de handel gisteren.

Vanmiddag wordt de tweede herziening van de economische groei in de VS gedurende het tweede kwartaal bekendgemaakt. Als die sterk afwijkt van eerdere gegevens, kan de dollar in beweging komen.

NEW YORK Voor de derde keer deze week zijn de aandelenkoersen op de effectenbeurs van New York gisteren duidelijk lager gesloten. De Dow Jones-index verloor 35,73 punten op 7654,25. De belangrijkste beursmeter gaf opnieuw sterke schommelingen aan.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio was lager. De Nikkei-index zakte met 101,01 punten tot 20.523,75. De handelaren wilden hun stukken van de hand doen met het oog op het weekeinde. Veel belangstelling was er niet voor.