Slowakije wijst critici terecht

BRATISLAVA, 27 JUNI. Slowakije heeft kritiek op het gebruik van een schoolboek waarin de holocaust wordt goedgepraat, afgewezen als inmenging in de interne aangelegenheden van Slowakije.

Het Slowaakse ministerie van Onderwijs liet weten dat de EU niet het recht heeft commentaar te leveren op de inhoud van het boek. Het verweer slaat op de kritiek die EU-commissaris Hans van den Broek heeft geleverd op het gebruik van een geschiedenisboek dat op de Slowaakse basisscholen wordt gebruikt. In dat boek wordt de massamoord op de Slowaakse joden in de Tweede Wereldoorlog goedgepraat als “een oplossing van de joodse kwestie conform christelijke morele principes”. Het leerboek werd door gepubliceerd met geld van de Europese Unie.

Volgens het Slowaakse ministerie valt de kritiek van Van den Broek “buiten zijn autoriteit” en gaat het om “inmenging in interne zaken van Slowakije en een poging Slowakije internationaal in diskrediet te brengen.” (Reuter)