Ruimteschip moet twee weken wachten op reparatie

MOSKOU, 27 JUNI. De bemanning van het Russische ruimtestation Mir zal waarschijnlijk twee weken moeten wachten voordat ze de schade door de botsing met een onbemand vrachtschip kan herstellen. Pas over elf dagen kan een bevoorradingsraket met specialistische apparatuur worden gelanceerd. Om energie te sparen, moeten de drie bemanningsleden tot die tijd in duisternis leven en dient beweging tot een minimum te worden beperkt.

De schade, die woensdagochtend aan het aan het centrale compartiment verbonden Spektr-laboratorium ontstond bij een botsing met het Progress-vrachtschip, valt niet eenvoudig te repareren. Het schip heeft een gat van enkele centimeters in de buitenwand van Spektr geslagen en een vijfde deel van een zonnepaneel afgescheurd.

Voor de Amerikaanse astronaut Michael Foale wordt een nieuwe slaapplaats gezocht. Hij sliep tot dusverre in het Spektr-lab, dat onmiddellijk na de botsing werd afgesloten omdat er lucht uit weglekte. Zijn persoonlijke bezittingen en materiaal voor wetenschappelijke experimenten bevinden zich nog in het laboratorium. Volgens de Russische ruimtevaart-organisatie is er sprake van een 'punt vijf-alarm'. Bij punt zeven moet de bemanning de Mir evacueren met een Sojoez-7 ruimteschip. (Reuter)