Romario ontbreekt in finale Copa

ROTTERDAM, 27 JUNI. Romario ontbreekt zondag in de finale van het Zuid-Amerikaans voetbalkampioenschap die het Braziliaanse elftal tegen gastland Bolivia speelt. In de halve finalewedstrijd van afgelopen nacht tegen Peru - door Brazilië met 7-0 gewonnen - moest de aanvaller geblesseerd het veld verlaten. Hij scheurde vermoedelijk een spier.

Opvallend bij de hoge score van Brazilië was dat Ronaldo geen doelpunt maakte. Hij kreeg vlak voor rust een gele kaart en werd een kwartiertje na de hervatting gewisseld voor Mauro Silva. “Hij ging in de fout met de gele kaart”, aldus bondscoach Mario Zagalo. “Hij had een rode kaart kunnen krijgen.” Ronaldo haalde uit nadat een Peruaan hem een flinke schop had gegeven.

Twee andere toppers, Romario en Leonardo, vonden wel het doel, beiden zelfs twee keer. De andere treffers kwamen op naam van Denilson, die al in de tweede minuut succesvol was, en Flavio en Djalminha.

De Brazilianen leidden bij rust al met 4-0. Na rust bouwden ze die voorsprong uit tot 7-0, een recordscore voor de Copa America. In de voorronde had Brazilië met 5-0 gewonnen van Costa Rica. Tegen Peru, dat in Bolivia met het elftal onder 23 jaar verscheen, speelde Brazilië de laatste 28 minuten overigens met tien man.

Bondscoach Zagalo had Dunga, Leonardo en Ronaldo reeds gewisseld toen Romario hinkend het veld verliet. De finale wordt gespeeld in La Paz op 3.600 meter hoogte. Daar leden de Brazilianen bij hun laatste bezoek vier jaar geleden een nederlaag met 2-0 in een WK-kwalificatiewedstrijd. “Wij zijn niet bezorgd over de effecten van de hoogte”, aldus Zagalo. “Vijf uur voor de wedstrijd vliegen wij pas naar La Paz.” De Brazilianen speelden tot dusverre alle wedstrijden in Santa Cruz op zeeniveau.

Bolivia bereikte de finale door Mexico met 3-1 te verslaan.