Rhône-Poulenc wil volledige farmacie-divisie

ROTTERDAM, 27 JUNI. Het Franse farmacie- en chemieconcern Rhône-Poulenc SA overweegt voor een bedrag van rond 8,5 miljard gulden volledig eigenaar te worden van zijn farmaceutische divisie, die nu nog voor een deel in Amerikaanse handen is.

De raad van commissarissen neemt daarover komende woensdag een besluit, zo heeft het bedrijf gisteren in Parijs bekendgemaakt.

Het bedrijf wil meer profiteren van de winst die Rhône-Poulenc Rorer, de farmaceutische afdeling in het Amerikaanse Collegeville in Pennsylvania maakt. Voor de aandelen die Rorer in handen heeft - 31,7 procent van het totaal - is het Franse moederbedrijf bereid 92 dollar per stuk te betalen. Na de bekendmaking stegen de aandelen van zowel Rhône-Poulenc SA als die van Rhône-Poulenc Rorer fors op de beurzen van Parijs en New York.

Het Franse moederbedrijf wil de koop mede financieren door de uitgifte van nieuwe aandelen ter waarde van rond 1,3 miljard gulden. Tegelijkertijd wil de onderneming de activiteiten op het gebied van chemie en vezels eerst onderbrengen in één divisie en daar vervolgens een geringer belang in nemen. Chemie en vezels zijn beduidend minder profijtelijk dan de ontwikkeling en productie van geneesmiddelen.

Hoe groot dat belang uiteindelijk zal zijn wil het bedrijf nog niet bekend maken, maar het zal in elk geval wel een meerderheidsbelang zijn.

Als de koop doorgaat kan Rhône-Poulenc zijn farmaceutische activiteiten koppelen aan de ontwikkeling en productie van vaccins. Daarmee zou de onderneming in omvang doorstoten naar de top van de farmaceutische bedrijven, die wordt gevormd door giganten als Johnson & Johnson, Novartis, Pfizer, Glaxo Wellcome en Merck, Sharpe and Dohme.

De plannen van Rhône-Poulenc komen sterk overeen met de strategie van de concurrenten. Zo heeft het Britse ICI enkele jaren terug zijn farmaceutische divisie verzelfstandigd in het bedrijf Zeneca; de Zwitserse farmaceutische bedrijven Ciba-Geigy en Sandoz zijn vorig jaar opgegaan in Novartis en ook zij hebben hun chemie-bedrijven verzelfstandigd.