Ramsj

W.F. De Bruyn (ed.): Argos global price guide of art & antiques; 1995/96. Gebonden, Argos 1995, van ƒ 126,50 voor ƒ 39,95. Scheltema Holkema Vermeulen Amsterdam. Donner Rotterdam.

Lijvig handboek over de prijzen op de hedendaagse kunstmarkt, samengesteld met de medewerking van tientallen gerenommeerde veilinghuizen, galerieën en antiekzaken. Ruim vijftien categorieën komen aan bod, waaronder zilverwerk, juwelen, tapijten, klokken, oosterse kunst en militaria. De grootste afdeling is gewijd aan beeldende kunst, met onder meer een exemplaar (nummer 69 uit een oplage van 250) van Andy Warhols beroemde litho van Marilyn Monroe, die maar liefst twintigduizend Duitse Mark moest opbrengen. Andere aardige koopjes: een schilderij van Wouwerman (Haarlem, 1619-1668) voor anderhalve ton, en een prachtige bronzen vrouwenkop van Modigliani voor dezelfde prijs. Alle voorwerpen worden in kleurenreproducties getoond.

    • Henk Lagerwaard