Pas verschenen; Fictie; vertaald

Leo Perutz: De Zweedse ruiter. Vert. uit het Duits door Nelleke van Maaren, De Arbeiderspers, 217 blz. ƒ 39,90

Vierde boek in een serie Perutz-vertalingen is een historische thriller die zich afspeelt in Silezië aan het begin van de achttiende eeuw en waarin het draait om een identiteitsverwisseling. Een jonge Zweedse edelman verdwijnt als dwangarbeider in de smeltovens van een genadeloze bisschop. Deze roman van de joods-Oostenrijkse Leo Perutz (1882-1957) verscheen in 1936 en kon onder druk van de nazi's niet meer Duitsland verschijnen. Peter Veldhuizen over Perutz' oeuvre in het CS 12-4-1991: 'Onbekommerd fabuleert hij er op los; hij geeft zich over aan zijn invallen, wat hem wel eens op de kritiek te staan komt dat hij 'anekdotisch' schrijft, en creëert een spanning die voortduurt wanneer het boek uit is.'