Parijs: tekort boven norm van 3 procent

PARIJS, 27 JUNI. Frankrijk zal dit jaar een begrotingstekort van meer dan 3 procent boeken. Dat heeft de nieuwe minister van Financiën, Dominique Strauss-Kahn, gisteren gezegd. Intussen zou Parijs overwegen met de gedeeltelijke privatisering van France Telecom te beginnen.

Het is de eerste keer dat Parijs zo duidelijk aangeeft dat het tekort boven dit percentage komt. Frankrijk voldoet hiermee niet aan de belangrijkste eis voor toetreding tot de Economische en Monetaire Unie (EMU).

“Ik kan nu net zo goed als iedereen zien dat we in de begroting niet op 3 procent uitkomen,” aldus Strauss-Kahn tijdens een conferentie van ondernemers. Dat houdt volgens hem tevens in dat een tekort van 3,1 procent niet haalbaar is. Hoe groot het tekort precies zal uitvallen, gaf de bewindsman niet aan.

De bewindsman onderstreepte evenwel dat Parijs zich zal houden aan de belofte op tijd klaar te zijn voor de EMU en dat de nieuwe socialistische regering niet van plan is het tekort uit de hand te laten lopen. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) had al eerder voorspeld dat het tekort van Frankrijk dit jaar op 3,2 procent uitkomt. Hetzelfde geldt volgens de OESO voor het tekort in Duitsland.

De laatste tijd gaat de EMU-discussie steeds meer over de cijfers achter de komma. Voorstanders van een harde euro, de toekomstige gezamenlijke munteenheid van Europa, houden vast aan de toelatingseis van 3,0 procent. Anderen menen evenwel dat een overschrijding van slechts een paar procentpunten geen ramp zou zijn.

In lijkt er beweging te komen in het standpunt van de nieuwe socialistische regering dat van privatisering voorlopig geen sprake kan zijn. Volgens regeringskringen in Parijs is minister Strauss-Kahn “niet tegen” een gedeeltelijke verkoop van de aandelen van France Télécom. Maar berichten in onder meer de Financial Times als zou al zijn besloten in september met de verkoop te beginnen worden tegengesproken.

Tegelijkertijd werd een dergelijke termijn ook niet uitgesloten. Gedeeltelijke privatisering van France Télecom zou de armslag van het telecom op de zich liberaliserende wereld- en Europese markt vergroten. De vorige rechtse regering had besloten het telecombedrijf te privatiseren. Begin deze maand zou 30 tot 35 procent van de aandelen op de markt worden gebracht vooruitlopend op de deregulering van de Europese telecommarkt per januari 1998. (Reuter)