Oefenen voor financieel expert

Studenten van de Amsterdamse Academie, de financiële experts van morgen, kregen deze week de beschikking over computers om de aandelenkoersen op de grote effectenbeurzen te kunnen bijhouden.

DIEMEN, 27 JUNI. “Ik was 17 jaar toen Joep van den Nieuwenhuyzen mijn voorbeeld werd en ik m'n eerste aandelen kocht. Ja, zelfs tijdens die voorkennisaffaire. Wanneer ik maar kon, ging ik naar de rechtszaal om te kijken hoe deze zaak vorderde.” Tsjerk Kooistra is nu 24 jaar en bezeten van de beleggingswereld. Hij heeft samen met tientallen andere studenten, docenten en sponsors voor elkaar gekregen dat de Amsterdamse Academie, een samenwerkingsverband van Vrije Universiteit en Hogeschool Holland, sinds deze week is voorzien van een beleggingsstudieruimte. Het is een lokaaltje met drie krachtige pc's, die dagelijks verse aandelenkoersen van over de hele wereld laten zien.

De financiële experts van morgen, amper twintig jaar oud, gebruiken die om zich te verdiepen in markten en fondsen. Ze analyseren koersbewegingen en beraden zich op de portefeuillestrategie van de beleggingsvereniging waar ze lid van zijn. Tsjerk: “Kranten publiceren informatie van gisteren. Om alert te reageren op koersschommelingen moeten wij direct toegang tot beursgegevens hebben.”

De Amsterdamse Academie, tien jaar oud, leidt zo'n achthonderd studenten op voor kaderfuncties in de financiële wereld. Ze komen terecht bij banken, beurzen, verzekeringsmaatschappijen, pensioenfondsen en dergelijke.

Samen met andere leden van de academische beleggingstudieclubs Florendement en Croeses kwam Kooistra in contact met Dow Jones, uitgever van financiële informatie, ABN Amro, Financiële Diensten Amsterdam en Amsterdam Exchanges, ofwel de effecten- en optiebeurs. Die zagen wel wat in zijn plan om studenten met een volledig ingerichte beleggingsstudieruimte voor te bereiden op het vak van financieel expert.

Tsjerk is nu voorzitter van een stichting die het lokaal met alle apparatuur beheert. In de lichtgele ruimte hangen klokken met de tijden van Tokio, New York, Londen en Amsterdam, want de wereld is een global market place. CNN is de hele dag te volgen op een kleine televisie. ABN Amro drukt zijn stempel op het vertrek met een fikse poster van de bank en het logo in de vorm van een grote lichtbak.

De directeur-generaal personeelszaken van ABN Amro, R.A. Kleyn, kwam de studieruimte officieel openen. Op de ceremonie kwamen zo'n dertig studenten af; twintigers en uiterlijk helemaal klaar voor de beursvloer. Korte kapsels, donkerblauwe kostuums, kleurige stropdassen.

Tussen alle mannelijke studenten viel de twintigjarige Jovka Pauwels direct op. “Ik kan na deze opleiding allerlei richtingen op, maar het Beursplein trekt me het meest. Hoekman worden lijkt me wel wat. Er zijn inderdaad ook vrouwen die dit werk doen, maar van deze functienaam is geen vrouwelijk variant.” Jovka is één van de dertien medewerkers die verantwoordelijk zijn voor de studieruimte. “Als studenten achter een terminal willen kruipen voor koersinformatie of een beleggingsanalyse, sta ik ze bij met technisch advies.”

De sponsors van dit beleggingsstudieproject kunnen jong en goed opgeleid financieel talent uitstekend gebruiken. Zij zien de materiële en financiële ondersteuning als een investering in toekomstig personeel. Dat bleek ook uit de woorden van L. van Acker, salesmanager van Dow Jones Netherlands. “Op de hotelschool werd ik gedurende mijn hele studietijd geconfronteerd met een bepaald biermerk. Ik hoop dat deze studenten hun academie later met Dow Jones blijven associëren.”

Ook Kleyn van ABN Amro sprak in dergelijke bewoordingen. Hij gaf de studenten nog een tip mee. “Die koersen kunnen ook weer dalen. Maar als slimme belegger kun je ook daaraan geld verdienen.”

Tsjerk heeft zijn beleggingsstudieruimte, maar wil nu meer. “Een satellietschotel op het dak om de tv-zender van Dow Jones te ontvangen zou mooi zijn. En ik zit te denken aan een 'ticker-balk' waarop constant koersen voorbij schieten. Dat lijkt me wel iets voor in de entreehal van onze school, vlak boven het bord waarop staat welke docenten afwezig zijn.”

    • Sjouke Rijper