Leider oppositie Congo ondervraagd

KINSHASA, 27 JUNI. De Congolese oppositieleider Etienne Tshisekedi is enige tijd door het leger opgepakt en ondervraagd nadat hij gisteren een toespraak had gehouden tot een groep studenten in de hoofdstad, Kinshasa.

Met zijn optreden schond Tshisekedi een verbod van de nieuwe Congolese president, Kabila, om politieke bijeenkomsten te houden. De secretaris-generaal van de UDPS, de politieke partij van Tshisekedi, bevestigde vanmorgen dat de oppositieleider weer vrij is. Hij spreekt vandaag, aldus de secretaris-generaal, opnieuw zijn aanhangers toe.

Volgens ooggetuigen kwamen ongeveer vijftig soldaten van het Congolese leger, gewapend met onder andere raketwerpers, gisteravond naar de woning van Tshisekedi. Ze zouden aan de politicus, die een hoofdrol speelde bij het parlementaire verzet tegen de voormalige Zaïrese president Mobutu Sese Seko, hebben gevraagd om uit de politiek te stappen “omdat hij nu de nieuwe autoriteiten in het land hindert”. Toen Tshisekedi dat weigerde, werd hij, aldus de ooggetuigen, met zijn vrouw en een aantal van zijn aanhangers weggevoerd.

Tshisekedi wilde na de val van Mobutu een grote rol spelen in de nieuwe Congolese regering, maar besprekingen met Kabila leidden tot niets. Aanhangers van Tshisekedi reageerden gisteren geschokt op diens arrestatie. “Dit is het begin van een burgeroorlog”, aldus een van zijn adviseurs. Ironisch genoeg had de oppositieleider zijn toespraak tot de studenten juist doorspekt met verzoenende opmerkingen aan het adres van Kabila. (AFP, Reuter)