'Jeltsin deed pogingen tot zelfmoord'

LONDEN, 27 JUNI. President Boris Jeltsin is chronisch depressief en heeft herhaaldelijk geprobeerd zich van het leven te beroven. Dat zegt de vroegere chef van zijn lijfwacht, Aleksandr Korzjakov, in een gesprek met het Britse blad The Guardian.

Een van Jeltsins eerste zelfmoordpogingen dateert van 1990, toen hij van een brug in de Moskva sprong. Jeltsin beweerde indertijd dat de KGB een aanslag op hem had gepleegd; de buitenwereld ging ervan uit dat hij dronken te water was geraakt. In 1992 sloot hij zich in een sauna op voor een nieuwe poging; Korzjakov zegt zelf de deur van de sauna te hebben geforceerd om Jeltsin te redden. De pogingen hielden op toen hij in 1995 serieus last van zijn hart kreeg, aldus Korzjakov.

Korzjakov, die de president omschrijft als een aftakelende man, was jarenlang met hem bevriend en was elf jaar verantwoordelijk voor zijn veiligheid. Vorig jaar viel hij in ongenade. (AFP)