Italiaanse para verzon verhaal over 'martelingen'

ROME, 27 JUNI. Een voormalige Italiaanse paracommando die zijn ex-collega's ervan heeft beschuldigd tijdens een VN-missie in Somalië mensen te hebben gemarteld en doodgeschoten, heeft bekend dat hij zijn verhalen heeft verzonnen om geld te krijgen van het weekblad dat de zaak aanhangig heeft gemaakt.

Gedocumenteerde beschuldigingen van marteling die zijn gedaan door andere Italiaanse soldaten, blijven echter staan. Gisteren hebben Italiaanse journalisten een Somaliër opgespoord die blijkens foto's met elektrische schokken op zijn geslachtsdelen is gemarteld.

De beschuldigingen over martelingen zijn voor het eerst gepubliceerd door het weekblad Panorama, begin deze maand. Na die opzienbarende reportage ging het blad op zoek naar nieuwe onthullingen. Een van de sporen leidde naar de 23-jarige Benedetto Bertini, voormalig paracommando en nu een werkloze banketbakker in Sicilië. Bertini vertelde dat Italiaanse soldaten blindelings op een groep vrouwen en kinderen hadden gevuurd en dat zij om zich te vermaken een jeep vol ongewapende Somaliërs hadden beschoten. Daarbij zouden zeven mensen zijn gedood.

Panorama betaalde Bertini ongeveer zesduizend gulden voor deze informatie en voor een foto die het incident met de jeep zou bewijzen. Verhaal en foto werden gepubliceerd, en Bertini zei dat hij nog meer foto's had. Woensdag zou hij die aan een Panorama-verslaggever geven, maar Bertini ging met steekwonden in zijn buik naar het ziekenhuis met een warrig verhaal dat hij door iemand met een mes was overvallen en dat die man zijn foto's had gestolen.

Al na een paar uur was van dat verhaal geen spaan meer heel. Bertini had zichzelf in de buik gestoken, na eerst een cocktail van cocaine en heroine te hebben genomen om de pijn niet te voelen. Bij zijn ondervraging bekende hij dat hij alles had verzonnen om aan geld te komen voor heroine. De doden op de bewuste foto waren de slachtoffers van een ongeluk met een landmijn.

De hoofdredacteur van Panorama, Giuliano Ferrara, heeft gisteren openlijk zijn excuus aangeboden aan de lezers en aan het Italiaanse leger. Hij onderstreepte dat twee andere met foto's gedocumenteerde gevallen van marteling, die met elektrische schokken en de verkrachting van een vrouw met een zaklamp, waar zijn. Het blad ligt vandaag in de kiosk met op de omslag de titel 'Waarheid en onzin'. Zo gaat Italië met twee schandalen de zomer in: dat van de martelingen in Somalië en dat van journalisten die zware beschuldigingen publiceren zonder die na te trekken.