IJlen

Weer was het raak met computerfabrikant Tulip: een affaire over effectenhandel met voorkennis. Ooit, toen voorkennis nog niet strafbaar was, werd de koers achtervolgd door geheimzinnige verkopers die de aandelen niet hadden maar op een koersval speculeerden. Vorig jaar was er al een onderzoek toen de koers een scherpe stijging liet zien, en nu kan de beurswaakhond STE weinig anders doen dan de controleurs opnieuw naar Den Bosch dirigeren.

Zelden zal een aandeel zo zijn opgedreven op basis van geruchten als Tulip de afgelopen dagen, zonder dat beurs of bedrijf een hand uitstak om helderheid te bieden.

Curieus is de overeenkomst tussen Tulip en BolsWessanen. Beide hebben in korte tijd twee voorkennis-affaires over zich heen gekregen, beide beloven bij hun fusies synergievoordelen (al liggen die bij Tulip meer voor de hand dan bij de combinatie voeding en drank) en zij hadden tot voor kort ook dezelfde president-commissaris.

Of er goede voorkennis was op de financiële markten is wel de vraag. Alle partijen die dachten dat Commodore, dat net vorig jaar na het bankroet van zijn moedermaatschappij door investeerders op eigen benen is gezet, nu voor 100 miljoen gulden (plus overnamepremie) Tulip zou kopen moeten in de war zijn geweest. Zij zagen sterretjes van de ijle lucht rond de toppen van de huidige beurskoersen.

    • Menno Tamminga