Groningen wil grotere capaciteit Stadsschouwburg

GRONINGEN, 27 JUNI. De gemeente Groningen wil de capaciteit van de Stadsschouwburg vergroten met een ingrijpende verbouwing. Door de vloer van de grote zaal een verdieping te laten zakken, wordt de capaciteit vergroot van 770 naar duizend zitplaatsen.

Met een verplaatsbare wand tussen de grote zaal en het erachtergelegen Kruithuis kan in een circusachtige opstelling het aantal zitplaatsen verder worden vergroot naar 1500 tot 1800.

Een gemeentelijke werkgroep heeft deze optie onderzocht en het stadsbestuur is er enthousiast over. De bouw van een nieuwe schouwburg op de Grote Markt is hiermee van de baan. De verbouwing gaat 35 miljoen gulden kosten. Wethouder H. Pijlman (cultuur) vindt dat Groningen hiervoor aanspraak kan maken op een rijksbijdrage. Het plan moet nog nader op technische en financiële haalbaarheid worden onderzocht.