EU maant Madrid over digitale tv

MADRID, 27 JUNI. De Europese Commissie heeft de Spaanse regering vijftien dagen de tijd gegeven om haar wetgeving op het gebied van de digitale televisie aan te passen. Gisteren besloot de Europese Commissie dat deze wet, die het decoder-systeem van de Spaanse zender Canal Satélite Digital expliciet verbiedt, fundamenteel in strijd is met de Europese regelgeving op het gebied van het vrije verkeer van goederen en diensten.

Als het Spaanse kabinet weigert de wetgeving aan te passen zal de Commissie naar het Europese Hof stappen om de wet onverbindend te laten verklaren. De stap van de Europese Commissie betekent een gevoelig gezichtsverlies voor de conservatieve minderheidsregering van premier Aznar. Volgens de regering is de wet bedoeld om te voorkomen dat er verschillende decoder-kastjes op de markt komen voor digitale betaaltelevisie. In praktijk is de wet evenwel vooral bedoeld om Canal Satélite Digital, de betaaltelevisie die sinds begin dit jaar in de lucht is, een voet dwars te zetten. De regering wil daarbij het decoder-systeem van Via Digital, de concurrerende betaaltelevisie, als enige toestaan. In Via Digital, dat tot dusver nog niet van de grond is gekomen, nemen ondermeer de staatsomroep TVE en het voormalige staatsbedrijf Telefónica deel.