Eis 15 maanden tegen xtc-piloot

AMSTERDAM, 27 JUNI. Tegen een piloot van de Indonesische vliegtuigmaatschappij Garuda is gisteren wegens xtc-smokkel vijftien maanden gevangenisstraf geëist, waarvan zes voorwaardelijk. De 49-jarige Mohamed S. werd in september vorig jaar op Schiphol gearresteerd nadat de politie 6.400 xtc-pillen onder zijn uniform had gevonden. Volgens de Amsterdamse politie zou Mohamed S. “meermalen” zijn opgetreden als koerier.

De piloot werd gisteren overigens onmiddellijk op vrije voeten gesteld omdat de tijd die hij in voorarrest heeft gezeten, overeenkomt met de eis.

De Amsterdamse politiechef Olierook meldde in maart dat ook medewerkers van de Indonesische ambassade, het Indonesisch consulaat, of het Indonesian Trade Centre betrokken waren bij de xtc-smokkel. Volgens een informant zouden tienduizenden pillen per diplomatieke post naar Djakarta zijn verstuurd. De ambassadeur van Indonesië, Soedarmanto Kadarisman, noemde de uitspraken van Olierook “ongefundeerd”.

Het parket in Amsterdam bevestigt dat er aanwijzingen zijn voor een dergelijke betrokkenheid, maar deze waren “niet sterk genoeg voor een strafrechtelijk onderzoek”, aldus een woordvoerder van het openbaar ministerie. Het onderzoek hiernaar is inmiddels afgesloten. Het OM heeft de beschuldiging dat S. deel uitmaakt van een criminele organisatie al eerder tijdens het proces laten vallen.

Volgens de advocaat van de piloot moet het openbaar ministerie niet ontvankelijk worden verklaard, omdat het ervan op de hoogte was dat een informant die de politie op het spoor van S. had gebracht, zelf crimineel was. Deze 'informant 1500' zou betrokken zijn bij heroïnehandel en xtc-smokkel. Ook vond de advocaat vrijspraak op zijn plaats omdat de politie onvoldoende verdenking tegen zijn cliënt gehad zou hebben.

Uitspraak 9 juli.