De leukste Spice Girl

Wie vinden jullie de leukste Spice Girl? Die vraag op de kinderpagina van drie weken geleden heeft een stortvloed van brieven en tekeningen opgeleverd. Bijna driehonderd fans van de Engelse meidengroep de Spice Girls deden mee aan de favoriete Spice Girl-verkiezing. Daniëlle Dekkers (11) uit Luykgestel stuurde zelfs een lied in, een vijfstemmige canon waarin de letters van de namen van de vijf Spice Girls op muziek waren gezet.

Hele schoolklassen, zoals groep 5 en 6 van De Beverburch in Middelburg en de A. Willeboerschool in Rotterdam zonden hun voorkeuren in. Dat de Spice Girls populair waren in Nederland wisten we - maar zo populair, dat hadden we niet gedacht.

We kregen ook boze brieven. “Belachelijk, een verkiezing!” schreef Quintine ten Hopen (10) uit Rolde. Ze is mega-fan, maar kiezen wie de leukste is, vindt ze stom. “Het is niet leuk voor de andere Spice Girls als ze niet winnen. Misschien worden ze jaloers op elkaar, en dan gaan ze uit elkaar. Willen jullie alsjeblieft de actie stoppen of het niet aan de Spice Girls vertellen wie er wint?”

Oei. Daar hadden we niet aan gedacht. Wij willen de Spice Girls niet uit elkaar drijven. Maar aan de andere kant zijn er bijna driehonderd fans die aan de verkiezing hebben meegedaan, en die willen weten wie de Nederlandse fans de leukste Spice Girl vinden. Laten we er maar van uitgaan dat Nederlands voor de Engelse Spice Girls geheimtaal is. Dan kunnen we zonder problemen de uitslag bekend maken. (En zouden de Spice Girls achter de schermen echt zulke jaloerse krengen zijn? Ik geloof er niks van. Bovendien: in Engeland, hun eigen land, zijn er steeds discussies over wie de leukste Spice Girl is. Zelfs de hoogste baas van het land, de minister-president Tony Blair, heeft er aan meegedaan.)

“Mijn te gekke coole Spice Girl is Geri. Omdat ze de oudste is. Omdat ze lekker bazig is. Ik vind haar rode haar ook mooi. De leukste Spice Girl is Geri Estelle Halliwell,” schreef Denise Zaitun Thörig (10) uit Amsterdam. En met haar stemden nog negentig fans voor Geri, zodat die met 91 stemmen de populairste Spice Girl in Nederland is geworden.

Niet alleen meisjes stuurden brieven. Ook jongens deden mee, zoals Arjen Pruim (12) uit Dronten. Hij koos voor Geri, niet alleen omdat ze 'knap is', maar ook omdat ze 'aardig is (van de video gezien)'. Maar meisjes waren toch in de meerderheid. Meestal stuurden ze lange brieven, zoals Julia McGonigal (11) uit Den Haag. “Ik ben een onwijze grote fan van de Spice Girls,” schrijft ze, “Mijn kamer hangt voor de helft vol met posters van de Spice Girls: ik vind ze cool en gaaf. Ze hebben altijd leuke kleren aan, ze zijn ondeugend, maar dat ben ik ook, en ze zijn heel erg grappig, ze zetten de hele boel altijd op stelten.” Geri vindt ze het leukst en coolst. Anouc Dikken (10) uit Amsterdam vindt dat Geri 'stoer en sexy' is en ook Hester van de Graaf (10) uit Leiden vindt dat ze altijd 'zulke sexy jurkjes aan heeft'. Als de meiden op school de Spice Girls nadoen en hun liedjes playbacken, is Marjolein Versluijs uit Wieringerwerf altijd Geri. En de vijfjarige Stevanne van de Velden uit Rhoon kiest voor Geri omdat zij de 'mooiste ogen' heeft.

Op de tweede plaats in onze Spice Girl-verkiezing komt 'Baby Spice' Emma met 80 stemmen. Sophie Serraris (11) uit Geertruidenberg koos voor haar omdat ze 'meestal leuke staartjes boven op haar hoofd heeft en leuke jurkjes aan heeft, net een Barbiepop!' Emma 'is dan wel verlegen maar toch de beste. P.S. Wij zijn jongens!' schrijven Arjan (10), Ezra (9), Jeroen (9) en Rojdi (10) uit Middelburg. Laura (8) uit Leeuwarden kiest Emma 'omdat ze er heel onschuldig uitziet en toch heel goed voor haarzelf kan opkomen!'

Op de derde plaats staat Mel B, met 39 stemmen. Want: “Ze doet lekker wild en met haar kan je het meeste lachen,” denkt Fenna Lampe uit Breda. Bovendien heeft ze 'een piersing in haar tong', ziet ze er leuk uit en kan ze mooi zingen, schrijft Vanya Deckers uit Amsterdam. Mel B is haast nooit chagrijnig, denkt Eveline Aalbers (9) uit Oegstgeest, en Vera Timmerman (7) uit Nijmegen kiest voor haar 'omdat ik zelf ook bruin ben'.

Mel C komt met 33 stemmen op de vierde plaats. Annemieke van Rhijn uit Rockanje vindt haar de sportiefste en een beetje verlegen, net zoals ze zelf ook is. En Robine Padberg kiest haar omdat ze grappig lief en ondeugend lijkt en: “Ik denk ook dat ze een hele lieve moeder heeft.” Mel C is ook de keus van Estelle Boogaard uit Heiloo, die schrijft: “Eigenlijk ben ik een paardegek. Maar ik hou ook van de Spice Girls.”

Victoria bezet met 20 stemmen de vijfde plaats. Ze is de minst populaire. Sommigen vinden dat ze veel te serieus kijkt. Maar daar staat tegenover dat ze zich altijd leuk kleedt. “Victoria doet zo gaaf en staat zo gaaf op de foto. Geri draagt soms een beetje te sexserige kleren”, vindt Saskia van Liebergen (10) uit Boxtel. Victoria heeft altijd zulke sjieke kleren aan, schrijft Marrigje Mollenhof (12) uit Renkum. Mariette Brethouwer (12) uit Leusden-Zuid kiest haar vanwege haar 'mooie donkere kleren en mooie donkere stem.'

Natuurlijk zijn er ook anti-Spice Girl-brieven gekomen, vooral van jongens. “Ik vind dat de Spice Girls best goed kunnen zingen. Maar ik hou liever van hardcore, Gabbertje, enz. want dat heeft bonken en de Spice Girls niet,” vindt Geert Biezenga (8) uit Middelburg. Daar zitten meer kritische schrijvers. Jeroen den Engelsman heeft het hardste oordeel: “De Spice Girls zijn een saaie groep, want er komt geen jongen in voor, geen house-muziek en geen geweld.”

    • Paul Steenhuis