COWBOY

De Duitse bondskanselier Helmut Kohl reageerde een week geleden met afschuw op het voorstel van de Amerikaanse president Bill Clinton om bij het avondgala van de conferentie van de Groep van Zeven in Denver cowboylaarzen te dragen.

“We hadden een lange discussie over laarzen en Kohl bezwoer me dat hij nooit, maar dan ook nooit cowboylaarzen zou dragen”, zei de Italiaanse premier Romano Prodi, die vorig weekend ook deelnam aan de conferentie. Prodi vertelde dat alle aanwezige leiders, inclusief de Nederlandse premier Wim Kok en de Russische president Boris Jeltsin, laarzen en cowboyhoeden hadden gekregen voor het gala. Ten slotte besloten alleen Clinton en de Canadese premier Jean Chretien de cowboylaarzen 'namens allen' te dragen.

Een week eerder, bij de top van Europese leiders in Amsterdam, kreeg Kohl een fiets en die gebruikte hij, anders dan de meeste Europese leiders, ook al niet. Liever rijdt hij in een bus, het vervoermiddel waarin hij zich ook in Amsterdam verplaatste. “Het is veel gerieflijker”, zei Kohl, die 1 meter 93 hoog en 115 kilo zwaar is. “In een auto zit ik altijd opgepropt. Dat heeft te maken met mijn postuur en mijn lengte. Mijn hoofd stoot bijna altijd tegen het plafond.”