Breukink begint na afzegging Bruyneel aan zijn elfde Tour

ROTTERDAM, 27 JUNI. Erik Breukink neemt toch deel aan de Tour de France, die volgende week zaterdag in Rouen van start gaat. De 33-jarige renner van de Raboploeg vervangt zijn Belgische teamgenoot Johan Bruyneel, die begin deze week door een voetblessure moest afzeggen. Breukink toonde zich vanmorgen niet verbaasd. “Ik voelde het wel aankomen. Door het afzeggen van een ervaren renner als Bruyneel was de basis weggevallen.”

Breukink had vorig jaar aangekondigd nooit meer aan de start te verschijnen in de Franse ronde. Vorige maand kwam hij van zijn eerder genomen besluit terug. In een vraaggesprek maakte hij duidelijk een elfde Tour de France niet langer uit te sluiten. Ploegleider Adri van Houwelingen van Rabobank reageerde aanvankelijk positief, maar zijn collega Theo de Rooy besloot Breukink niet mee te laten rijden in de Tour.

Door het wegvallen van Bruyneel werd deze week tijdens de Ronde van Zwitserland alsnog een beroep op de ervaren Nederlander gedaan. “Ik moest wel even een knop omdraaien”, aldus Breukink. “Ik heb er eerst een nachtje over geslapen en met mijn vrouw overlegd. Omdat ik liever de Tour rijd dan de Vuelta, hoefden we niet lang na te denken. Gelukkig hadden we deze zomer nog geen vakantie gepland. Blijkbaar moet je niet te veel dingen plannen. Zo zit het leven niet in elkaar.”

In de Ronde van Zwitserland kwam de eindzege van Christophe Agnolutto gisteren niet meer in gevaar. De 27-jarige Fransman heeft de goudkleurige leiderstrui met succes verdedigd, nadat hij in de derde etappe een grote voorsprong had genomen op de concurrentie. De dagprijs in de afsluitende etappe ging naar de Zwitser Niki Aebersold. Agnolutto verdedigde de laatste week een voorsprong van ongeveer elf minuten. In Zürich hield hij een marge van ruim twee minuten over.

“In het begin voelde ik me als een drenkeling zonder een reddingsboei”, vertelde Agnolutto gisteren. Hij is de eerste Franse eindwinnaar sinds Gaspard Rinaldi in 1935. De Zwitser Oskar Camenzind eindigde in het algemeen klassement op de tweede plaats. De Duitser Jan Ullrich werd derde in de eindrangschikking.

Agnolutto is tweedejaars beroepsrenner. Hij rijdt voor de Franse wielersponsor Casino, waar hij een knechtenrol vervult voor duurbetaalde krachten als Tony Rominger en Pascal Richard. Laatstgenoemde is langdurig geblesseerd en heeft zich afgemeld voor de Tour de France. Als dank voor zijn prestatie in Zwitserland mag Agnolutto de vacante plaats opvullen.

De Spanjaard Fernando Escartin heeft de Ronde van Catalonië op zijn naam geschreven. De zevende en laatste etappe werd gewonnen door de Oekraïner Sergei Oetsjakov. Bart Voskamp, de enige Nederlander in de koers, verscheen gisteren niet meer aan de start. De renner van TVM spaart zich voor de Ronde van Frankrijk.