Berisha beschoten in Albanië

TIRANA, 27 JUNI. De Albanese president Sali Berisha en minister van financiën Arben Malaj zijn gisteren direct in aanraking gekomen met het geweld dat de campagne voor de Albanese parlementsverkiezingen van zondag kenmerkt.

Op een verkiezingsbijeenkomst van president Berisha op een plein in de stad Lushnjë vielen gisteren negen gewonden - onder wie twee lijfwachten van de president - toen het vuur werd geopend vanaf verschillende balkons rond het plein. Van de gewonden zijn er vier ernstig aan toe, onder wie een van de getroffen lijfwachten.

In Lushnjë werd al geschoten voor Berisha er aankwam voor een bijeenkomst van zijn Democratische Partij. Toen tijdens de toespraak vanaf zeker vijf balkons gericht werd gevuurd op de aanhangers van de president, dook deze weg achter het spreekgestoelte. De bijeenkomst werd haastig beëindigd en de zwaargewonden werden per helikopter overgebracht naar Tirana.

Ook de Albanese minister van Financiën, Arben Malaj, raakte gisteren in de problemen. Tijdens een verkiezingstoespraak in het vervallen sportpaleis van de havenstad Vlorë brak plotseling een langdurig vuurgevecht uit tussen rivaliserende benden, die elkaar in het sportpaleis met kalasjnikovs te lijf gingen. Malaj zocht zijn toevlucht in een nabijgelegen hotel. Het sportpaleis werd door een van de benden in brand gestoken en brandde geheel uit.

In het zuiden van Albanië zijn gisteren twee functionarissen van de Partij van de Rechten van de Mens - de partij van de Griekse minderheid in Albanië - ontvoerd. Een van hen werd ontvoerd in Sarandë; zijn ontvoerders hebben een losgeld geëist. In Gjirokastër werd de vader van een kandidate van de Partij van de Rechten van de Mens bij de verkiezingen van zondag ontvoerd. Zijn dochter kreeg te horen dat ze haar kandidatuur moet intrekken als ze haar vader nog levend wil terugzien. De Partij van de Rechten van de Mens behoort tot de oppositie tegen de Democratische Partij.

OVSE-gezant Franz Vranitzky zei gisteren in Tirana dat de internationale gemeenschap haar best doet de verkiezingen veilig en eerlijk te laten verlopen. (Reuter, AFP)