Banketbakker vraagt verhoor rijksrecherche

AMSTERDAM, 27 JUNI. De Amsterdamse banketbakker, die in de IRT-dossiers wordt aangeduid met de codenaam 'taartman', wil zo spoedig mogelijk door de rijksrecherche worden gehoord over verdenkingen aan zijn adres wegens drugshandel en zijn vermeende banden met het voormalige koningskoppel van de Haarlemse politie Langendoen & Van Vondel.

Dit zegt de advocaat van taartman, mr. Jan Verhoef in Amstelveen. De banketbakker raakte de afgelopen dagen in opspraak omdat bekend werd dat zijn Belgische vruchtensapleverancier Napoleon De M. gearresteerd werd wegens export van - tussen sinaasappels verpakte - 1.400 kilo cocaïne naar Nederland. Deze Belgische sapman heeft bovendien op 1 februari het vruchtensapbedrijf van taartman overgenomen.

Op grond van die bevindingen hebben voormalige leden van de enquêtecommissie opsporingsmethoden minister Sorgdrager (Justitie) deze week opgedragen een rijksrecherche-onderzoek te beginnen. Uit eerdere onderzoeken bleek namelijk dat Langendoen en Van Vondel in 1991 een infiltratie-actie zijn begonnen tegen hem wegens drugshandel. Het onderzoek werd nooit gemeld aan het OM.

De banketbakker laat via zijn advocaat weten Langendoen en Van Vondel in het geheel niet te kennen en nooit te hebben gesproken. Suggesties dat hij mogelijk financier zou zijn geweest voor drugsimporten die de politie organiseerde noemt hij “schokkend en totaal onwaar. Taartman heeft nooit wat met drugs te maken gehad”, aldus Verhoef. Dat zijn Belgische zakenpartner nu gepakt is met hard drugs is voor hem “totaal onverklaarbaar”. Taartman denkt dat zijn in 1991 in Zeeland opgestarte vruchtensapbedrijf “mogelijk door Langendoen & Van Vondel met hulp van een andere sapman buiten zijn medeweten om is misbruikt voor drugsimporten. Zijn firma heeft dan mogelijk zonder dat hij het wist gediend als front store voor drugsimporten”, aldus Verhoef. De banketbakker noemt het bovendien vreemd dat hij nooit eerder door de rijksrecherche is benaderd om als getuige te worden gehoord in de IRT-onderzoeken die er zijn geweest. Hij dringt erop aan nu zo snel mogelijk te worden gehoord “zodat deze zaak tot op de bodem wordt uitgezocht”.