Argentijnse regering wankelt door moordzaak

BUENOS AIRES, 27 JUNI. President Menem van Argentinië heeft gisteren het ontslag van zijn minister van Justitie, Elias Jassan, aanvaard. Jassan treedt af omdat hij banden onderhoudt met zakenman Alfredo Yabran, die in opspraak is gekomen wegens betrokkenheid bij de moord op een fotojournalist. Het schandaal lijkt met deze stap nog lang niet overgewaaid voor Menem.

De 35-jarige fotograaf en journalist José Luis Cabezas werd in januari dit jaar ontvoerd, geboeid, gemarteld, door het hoofd geschoten, met benzine overgoten en in brand gestoken. De moord wekte in Argentinië enorme opschudding, omdat de methode sterk deed denken aan wijze waarop de militairen tijdens de 'vuile oorlog' in de jaren zeventig met hun tegenstanders afrekenden. Cabezas werkte voor het blad Noticias aan een artikel over politie-corruptie in de luxe badplaats Pinamar.

Het onderzoek naar de moord heeft in een half jaar tijd ook president Menem en zijn naaste vertrouwelingen bereikt. Als hoofdverdachte werd al snel de voormalige politie-inspecteur Gustavo Prellezo aangehouden. Hij bekende dat zijn bende van oud-politiemensen en criminelen van zakenman Yabran opdracht hadden gekregen de fotograaf te intimideren. “Maak meneer Cabezas doodsbang, maar vermoord hem niet”, zou Yabran hebben gezegd. Die poging tot intimidatie liep uit de hand en de fotograaf overleed.

Tijdens het onderzoek ontdekte de politie dat de moordenaar frequent had getelefoneerd met de chef beveiliging van Yabran. President Menem verdedigde vervolgens de zakentycoon. “Iedereen is in dit land onschuldig tot zijn schuld is bewezen”, zei hij over Yabran. De zaak werd werkelijk onaangenaam toen Menems' ex-vrouw Zulema Yoma zei dat Yabran tot voor kort een huisvriend van de president was. Yabran gooide toen nog hoge ogen voor de overname van te privatiseren post- en spoorbedrijven.

Even later deed ook ex-minister van Economische Zaken Domingo Cavallo een duit in het zakje. Hij beschuldigde zijn ex-collega's ervan rechters onder druk te zetten om Yabran niet te vervolgen. De zakenman was volgens hem “hoofd van de mafia” in Argentinië. Minister van Justitie Jassan, minister van Binnenlandse Zaken Carlos Corach en Menems kabinetschef Alberto Kohan zouden zijn politieke beschermheren zijn. Jassan ontkende woedend, maar de politie maakte even later bekend dat Yabran de laatste tijd meer dan honderdmaal met de minister van Justitie had gebeld. Ook had hij getelefoneerd met de minister van Binnenlandse Zaken.

Het is hoogst twijfelachtig of met het vertrek van Jassan de zaak uit de wereld is. Het schandaal komt voor de president op een zeer ongelegen moment. Over vier maanden staan tussentijdse parlementsverkiezingen op het programma. De steun voor Menem, in 1995 nog herkozen met meer dan 50 procent van de stemmen, is geslonken tot rond de tien procent. Argentinië is in de greep van massale protesten tegen de werkloosheid - landeljk 17,3 procent. En Menems' Peronisten zijn intern verdeeld. (AFP, AP, Reuter)