Zwikker NBA-speler bij Houston Rockets

ROTTERDAM, 26 JUNI. Serge Zwikker wordt na Rik Smits en Geert Hammink de derde Nederlander bij een NBA-club, de professionele Amerikaanse basketbalcompetitie. Hij werd gisteravond in Charlotte tijdens de zogenaamde draft gekozen door de Houston Rockets, de club van Hakeem Olajuwon, Charles Barkley en Clyde Drexler.

In Charlotte maakten de 28 NBA-clubs in twee rondes hun keuze uit het aanbod van high school en college-spelers. De clubs die in het voorbije seizoen het minst presteerden, mochten zoals gebruikelijk in de eerste ronde het eerst kiezen, de topclubs kwamen als laatste aan de beurt.

De 2 meter 19 lange Zwikker, die vijf jaar speelde bij de Tar Heels van de universiteit van North Carolina, kwam in de eerste ronde van 28 spelers niet aan de beurt. Hij werd de nummer twee uit de tweede ronde. De Houston Rockets behoren al jaren tot de topclubs in de NBA; in 1994 en '95 won de club de officieuze wereldtitel.

Zwikker nam de afgelopen weken in Phoenix en Chicago deel aan trainingsstages waar de clubs spelers voorselecteren. Voor het kamp in Chicago was hij met zestig spelers uitgenodigd. Daarna werd hij door zes NBA-clubs uitgenodigd op locatie te komen kijken. Zwikker bezocht Houston Rockets, New Jersey Nets, Detroit Pistons, Cleveland Cavaliers, Milwaukee Bucks en was maandag en dinsdag te gast bij de New York Knicks.

Zwikker was in zijn laatste jaar in Chapel Hill goed voor gemiddeld 11,5 punten en 8,1 rebounds. Bovendien blokte hij 62 schoten in 35 wedstrijden. Hij was niet bij de draft aanwezig, maar volgde die thuis met zijn vrouw in Chapel Hill.

Smits werd in de draft van 1989 als tweede gekozen door de Indiana Pacers. Dat leverde de Brabander een miljoenencontract op. Hammink was de 26ste keus in de draft van 1994. Aan spelen bij Orlando Magic kwam hij echter niet toe. Hij vertrok daarom naar Italië, keerde in 1996 weer kort terug in de NBA - bij Magic en Golden State Warriors - en tekende daarna voor vier jaar bij Panionios in Griekenland. Daar speelt Hammink nog altijd.