Zware gevechten in Brazzaville

BRAZZAVILLE, 26 JUNI. In de hoofdstad van Congo, Brazzaville, zijn opnieuw hevige gevechten uitgebroken tussen militairen die trouw zijn aan president Lissouba en aanhangers van diens rivaal, Denis Sassou Nguesso. De strijd zou zich concentreren rond het vliegveld van Brazzaville.

“Honderden, misschien wel duizenden mensen vluchten naar het noorden en zuiden, naar de buitenwijken van de stad”, aldus een woordvoerder van het Rode Kruis in Kinshasa (de hoofdstad van het voormalige Zaïre), dat tegenover Brazzaville aan de andere kant van de Congo-rivier ligt. Volgens bronnen in Brazzaville heeft Sassou, die Congo tot de eerste meer-partijenverkiezingen in 1992 bestuurde, een deel van het vliegveld in handen. De gevechten maken een definitief einde aan het bestand tussen de strijdende partijen dat vanaf 17 juni van kracht was. (Reuter)