VW: akkoord over flexibele pensionering

FRANKFURT, 26 JUNI. De Duitse autofabrikant Volkswagen en de vakbond IG Metall hebben gisteren een baanbrekend akkoord gesloten over flexibele pensionering. Het akkoord stelt Volkswagen in staat een groot aantal overtollige werknemers vervroegd met deeltijd-pensioen te laten gaan.

IG Metall, de grootste Duitse vakbond ging akkoord met een loonstijging van 1,5 procent per 1 augustus en 2,5 procent in augustus 1998, zeer gematigd voor Duitse begrippen. De overeenkomst bevat ook afspraken over vervroegde pensionering, volgens IG Metall de eerste in zijn soort in Duitsland. Volkswagen maakte bekend dat werknemers in de leeftijd van 55 tot 57,5 jaar kunnen kiezen voor een vierdaagse werkweek van 28,8 uur. Dan krijgen ze 85 procent van hun netto loon. Vanaf 57,5 jaar stoppen werknemers met werken en krijgen ze nog steeds 85 procent. Op hun 60ste volgt dan de werkelijke pensionering. Volks- wagen, waar 90.000 mensen werken, zei dat de afspraken in de praktijk gevolgen hebben voor 10.000 werknemers. De kosten voor het bedrijf zijn 150.000 Duitse mark (170.000 gulden) per persoon. Klaus Zwickel van IG Metall noemde het akkoord een “uitstekend voorbeeld van een sociaal aanvaardbaare deal tussen de generaties”. Het programma, dat met terugwerkende kracht is ingevoerd voor heel 1997, vraagt VW om extra pensioenpremies te betalen, zodat de werknemers er niet te veel op achteruit gaan als ze met pensioen gaan. Het akkoord stelt VW in staat de loonsom te verlagen zonder draconische werkgelegenheidsmaatregelen. Door vernieuwingen kost het produceren van auto's steeds minder tijd.