Voorkeur; Muziek

HOLLAND FESTIVAL Het Holland Festival wordt het komende weekeinde besloten. In het Amsterdamse Concertgebouw is 27 juni 20u15 de wereldpremière van Agamemnon van Wim Laman, uitgevoerd door het Radio Symfonie Orkest en het Groot Omroepkoor olv Ed Spanjaard.

Zeus und Elida en Schöne Geschichten, twee opera's van Stefan Wolpe (1902-1972) uit de tijd van de 'entartete Musik' worden in een door Gijs de Lange geregisseerde semi-concertante uitvoering gespeeld door The Ebony Band, Cappella Amsterdam en solisten olv Werner Herbers op 28 en 29 juni 20u30 in het Transformatorhuis van de Westergasfabriek in Amsterdam. Beide dagen is er om 19u30 een inleiding door Thomas Phelps.

Het Koninklijk Concertgebouworkest speelt 28 juni 20u15 olv Michael Gielen een concert met de wereldpremière van de complete driedelige cyclus Etudes für grosses Orchester van Mauricio Kagel. Verder van Strawinsky Vier etudes en de Symfonie in C groot.

De uitvoering van het complete oeuvre van Matthijs Vermeulen wordt 30 juni 20u15 in het Concertgebouw besloten met zijn Vijfde symfonie en de Tweede symfonie van Albert Roussel door het Radio Filharmonisch Orkest olv Ingo Metzmacher.

ZOMERCONCERTEN De serie Zomerconcerten in het Concertgebouw wordt geopend door de orkesten van de conservatoria in Amsterdam en Den Haag die olv Lawrence Renes de Zevende symfonie van Gustav Mahler spelen. Voordien is het concert op 29 juni 14u15 in de Dr. Anton Philipszaal in Den Haag en 30 juni 20u15 in De Doelen Rotterdam.

Het Chicago Youth Symphony Orchestra speelt 2 juli 20u15 olv Christopher Seaman muziek van Barber, Beethoven en Tsjaikovsky.

I Fiamminghi olv Rudolf Werthen spelen 3 juli 20u15 het Pianoconcert in D van Haydn en het Vijftiende strijkkwartet van Sjostakowitsj.

BEIAARDCONCOURS Het derde Internationale Beiaardconcours, met zes jonge beiaardiers uit Nederland, Frankrijk, Portugal en België, wordt 28 juni gehouden op de Groningse Martinitoren. Het Groninger Klokkenluiders Gilde luidt om 9u45 het evenement in op het nieuwe 12-gelui. Van 10u15 tot 12u15 zijn de eerste drie kandidaten aan de beurt, daarna laat de reizende beiaard zich horen en vanaf 14u speelt het tweede drietal. Programma verkrijgbaar bij de VVV's.

VIVA BRASIL FESTIVAL De vierde editie van het festival begint vanavond in de Melkweg met de fusiongroep Treme Terra en het meer op dansen gerichte Coraçao Tribal. Vervolgens verhuist het feest naar Paradiso met op vr 27 juni gitarist/vocalist Chico César en de enorme slagwerkgroep Olodum en zaterdag de veelkleurige muziek- en dansgroep van de 'koningin van de samba-reggae' Daniela Mercury. Voor het slot op zo 29 juni in de Stadsschouwburg staan zangeres Marcia Maria en Gilberto Gil op het programma. 26 t/m 29 juni Amsterdam. Inl 020-6060742.

BOBBY WATSON URBAN REVIVAL Vroeger trad Bobby Watson in Nederland vaak op met zijn 29th Street Saxophone Quartet. Hij komt nu met een kwintet dat weliswaar traditioneel bezet is, maar muzikaal best eens voor een verrassing zou kunnen zorgen. Dat Watson zelf nu ook tenor speelt, is in elk geval nieuws. 28 juni BIMhuis Amsterdam.

ELP De terugkeer van Emerson, Lake & Palmer schijnt nog maar een voorbode te zijn van een grootscheepse comeback voor de progressieve rock. Keith Emerson heeft al zijn oude synthesizers bewaard, dus dat belooft weer een indrukwekkend vertoon van knopjes en snoeren te worden. 29 juni Paradiso, Amsterdam.

PARKPOP Total Touch, Nada Surf, Jan Akkerman, Shaggy, Rowwen Heze, G Love en Leah Andreone gratis in het park. 29 juni Zuiderpark, Den Haag.