Voorkeur; Galerie

MONTEVIDEO Het Nederlands Instituut voor Mediakunst laat bewegende, verhalende portretten zien, gemaakt door Jozef van der Heijden. Onder de zwijgende geportretteerden bevinden zich onder meer de 'niets zeggende' Catherine David, verantwoordelijk voor de net geopende Documenta X in Kassel. Lydia Schouten brengt er haar 'Songs of Innocence', 'erotische scènes en absurde stemmingen.' T/m 26 juli, Keizersgracht 264, Amsterdam. Di t/m za 12-17u.

STROOM Een flink aantal Hagenaars is gevraagd wat zij vinden van de beelden in hun stad; van de figuratieve bronzen tot de minder toegankelijke sculpturen van nu. Stroom hcbk in Den Haag brengt onder de titel 'Man en Paard' zowel die commentaren als de levensgrote fotoportretten van de 'critici' - Adri Duivesteijn, Johan Doesburg en Helga Ruebsamen - gemaakt door Onno Meeter. T/m 30 aug Spui 193-195, Den Haag. Di t/m za 12-17u.

AUSTRALISCH GLAS De Haagse, in glaskunst gespecialiseerde galerie Rob van den Doel brengt zowel gebruiksvoorwerpen als vrije kunstvormen van tien Australische kunstenaars, van wie de meesten in heftig gekleurd glas werken: van kommen in pastel, vervaardigd door Paul Sanders, tot miniaturen van huizen, waarbij het ijs-achtige glas primaire kleuraccenten kreeg. T/m 6 juli, Anna Paulownastraat 105a, Den Haag. Wo t/m zo 10u30 tot 17u en volgens afspraak.

PAVILJOENS Op de tentoonstelling 'Aanwezig/Afwezig' in Almere is een overzicht te zien van het verzamelbeleid van De Paviljoens van de afgelopen tien jaar. De nadruk is gelegd op de mensfiguren uit de collectie of de afwezigheid ervan. Een terugblik op de basis van laattwintigste-eeuwse kunst wordt hier liefdevol en met trots gepresenteerd. De Paviljoens, Odeonstraat 5, Almere. T/m 10 aug. Di t/m zo van 12 tot 17u. Cahier 1 Collectie Almere ƒ 2,50.

CHINA 'Another Long March' geeft in de voormalige Chassé kazerne in Breda een opmerkelijk overzicht van hedendaagse kunst uit China. Installaties en videopresentaties van achttien door Marianne Brouwer (conservator Kröller-Müller Museum) en Chris Driessen (curator Stichting Fundament) uitgenodigde kunstenaars staan vol van taboe- (seks en politiek) doorbrekende boodschappen. Buiten galmt Chinese militaire muziek over het exercitieterrein; in de officiersmess is een prachtige cd-rom te zien van Feng Mengbo (Peking, 1966) over de geschiedenis van zijn familie; een soort Wilde Zwanen in beeld. T/m 3 aug in Chassé kazerne, Keizerstraat, Breda. Di t/m za 10-17u.

SPINOZA In opdracht van het Spinozahuis, het Amsterdams Fonds voor de kunsten en Arti et Amicitiae hebben zeven beeldende kunstenaars een werk gemaakt geïnspireerd door de denker Benedictus (Baruch) Spinoza of zij 'onderzochten' in welke mate zijn gedachten van invloed zijn geweest op hun oeuvre. Tom Claassen brengt een beeld met de haardos van Spinoza als inspiratiebron. Bijen vliegen af en aan (maar onzichtbaar voor de kijker) in de wandsculptuur van Ronald van Tienhoven. Verder: Jan Andriesse, Waldo Bien, Luciano Fabro, Thom Puckey, Lidwien van de Ven en Famke van Wijk. T/m 6 juli Arti et Amicitae, Rokin 112, Amsterdam. Boek, tevens catalogus, ƒ 34,95. Di t/m vr 12-18u, za. en zo. 12-17u.

EN VERDER Den Haag Vandaag, jonge Haagse schilders, opgenomen in de stadscollectie, bij Pulchri Studio in Den Haag; t/m 3 aug, Lange Voorhout 15, di. t/m vr. 11-17u, za. en zo. 13-17u; de Finse fotograaf Stefan Bremer selecteerde zeer uiteenlopende kleur- en zwart-wit opnamen van Scandinavische collega's; Young in the Nordic Countries t/m 24 aug in de Melkweg Galerie, Lijnbaansgracht 234, Amsterdam, wo. t/m zo. 14-20u.