VEB: onderzoek naar koers Tulip

ROTTERDAM, 26 JUNI. “Als de beurskoers, zoals bij Tulip, van 14 gulden naar 22 gulden stijgt in een beperkt aantal dagen, met 10 procent per dag, dan moet er toch iets aan de hand zijn.”

De vermoedens die directeur drs P. de Vries van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) gisterochtend ventileerde, na afloop van de publicatie van het rapport van de commissie Peters over adequaat ondernemingsbestuur en effectief toezicht op managers, werden vanochtend bewaarheid. Tulip koopt, zoals de geruchten eerder deze week al gingen, de kleinere concurrent Commodore.

De uitgelekte informatie over de transactie van Tulip noopt tot een onderzoek naar misbruik van voorkennis, vindt De Vries, maar is tevens aanleiding om het systeem van controle op het tijdig melden van koersgevoelige informatie op de helling te zetten. De Amsterdamse effectenbeurs is de 'politie-agent' die erop moet toezien dat bedrijven koersgevoelige informatie terstond melden. Daarvoor moet de beurs druk uitoefenen op de ondernemingen, zodat alle beleggers tijdig zijn geïnformeerd.

“De afgelopen dagen hebben beleggers aandelen Tulip verkocht op een koers van bijvoorbeeld 16 gulden en is hen een stuk koersstijging onthouden. Nu blijkt dat er onderhandelingen liepen met Commodore en staat het bedrijf er anders voor.”

Naar aanleiding van verscheidene gevallen van late melding vorig jaar concludeert De Vries dat de druk op bedrijven om informatie te geven de laatste tijd niet wordt opgevoerd, maar juist verminderd. “De beurs is sinds begin dit jaar een gewoon bedrijf dat naar winst streeft. Het politiewerk brengt kosten met zich mee en het levert bovendien wrijving op met de klanten, de beursgenoteerde bedrijven”, zo stelt De Vries. “Wij hebben het afgelopen jaar in een aantal gevallen, waaronder de tegenvallende resultaten over het eerste kwartaal bij KNP BT vorig jaar, geconstateerd dat de controle niet goed functioneert.”

Uitlatingen gisteren van president-direceur drs G. Möller van de beurs bij de publicatie van het rapport van de commissie Peters hebben De Vries alleen maar gesterkt in zijn opvattingen dat de beurs zich terughoudender gaat opstellen. Möller zei daar onder meer over het afdwingen van medewerking van bedrijven aan de aanbevelingen van Peters: “De tijd dat wij meedoen met het besturen van corporate Nederland is voorbij.”

Over de Tulip-zaak wil VEB-directeur De Vries zich niet uitlaten, omdat hij niet weet hoe de beurs daar is opgetreden. “Maar ik vermoed niet dat het anders is gegaan dan de laatste jaren.”

Adequaat toezicht op directe publicatie van koersgevoelige informatie is voor de VEB de eerste lijn verdediging tegen effectenhandel met misbruik van voorkennis. De Vries vindt het logischer om deze taak over te hevelen naar de Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE), de 'waakhond' van de financiële markten, die dit jaar ook andere toezichtstaken van de beurs heeft overgenomen.

Mede daardoor verdubbelt het aantal medewerkers dit jaar tot bijna zestig. De STE is al verantwoordelijk voor het onderzoeken van vermoedens van beurshandel met voorwetenschap. Twee weken geleden suggereerde voorzitter mr. F. Loudon van de STE een stijging van de financiële criminaliteit omdat de STE de eerste vijf maanden van dit jaar 3 aangiftes bij justitie heeft gedaan, even veel als in heel 1996.

    • Menno Tamminga