UIT DE NACHTHONGER KAST

Enige tijd geleden deed ik op deze plek een oproep: Kom uit de nachthongerkast. Vertel wat er gebeurt bij het midden in de nacht wakker worden met een niet te stuiten aanval van ordi-trek. Van welk wonderlijke archeologische vondsten, restjes, pakjes en zakjes wordt een hapje gemaakt dat de nachtelijke biobakbehoefte bevredigt.

Sinds die oproep bracht de postbode elke dag brieven die ik - alsof het liefdesbrieven waren - opgewonden en haastig openmaakte. Ademloos las ik de zeer persoonlijke toelichtingen die soms bij de bizarre, adembenemende recepten werden gegeven. Inmiddels ligt er een torentje post. Vandaag de tweede en laatste oproep. Zend uw interessante, in geen enkel kookboek voorkomende nachthongerrecepten naar Anne Scheepmaker, Keerngouw 3, 1151 BB Broek in Waterland. De aangrijpendste inzendingen worden te zijner tijd beloond met een passende aanvulling van de voorraadkast.

Vandaag wat citaten uit de nachthonger-inzendingen.

Nachtmatze'tjes van N.t.B. te A.:

Matze'tjes met dik boter besmeren en daarop kristalsuiker of bruine suiker strooien. Enige minuten onder de hete grill, even laten afkoelen tot de matze'tjes zijn 'opgehard'. Ook bestrooid met zout een perfecte nachthongerstiller.

Rode mussli van H.D. te D.:

Mijn absolute favoriet is 'rode mussli': blikje tomatenpuree met een flinke eetlepel rozijnen. Als er geen blikje meer te vinden is slobber ik een blik gepelde tomaten op en neem een handje rozijnen los erbij.

R.v.D.-B. te H. stuurde een aantal favoriete nachthappen op, waaronder:

Recept 1:

1 blikje lunchworst

1 rimpelige overgebleven appel

klontje boter

plakken worst en appel worden in boter gebakken.

Recept 2:

oude kaakjes/koekjes/cake verkruimelen en door yoghurt of vla roeren met een beetje kaneel, paar rozijnen en of schepje jam.

F. de V. te O. stuurde een lijstje midnight snacks:

1. Hardgekookt ei geprakt met véél mayonaise, kwakje op plak ham, rollen en eten.

2. Melbatoast dippen in pot cocholadepasta.

3. Kwak pindakaas op een blad ijsbergsla, inpakken en eten.

4. Banaan besmeren met pindakaas. Hapt heerlijk weg.

5. Smeerworst op melbatoast, garneren met curry ketchup.

6. gehakte bosui op plak kaas, rollen en proppen.

7. Koude meatloaf (gehaktbrood) in blokjes snijden en dippen in mayonaise of curry ketchup of een mengsel van die twee.

Sluitingsdatum van dit nachthongerproject: 1 augustus.

P.S.: Helaas is in het recept van dinsdag over 'Turkse Montessori Broodjes' een onjuist gironummer afgedrukt. Het juiste is 1350888.

    • Anne Scheepmaker