Tulip koopt branchegenoot Commodore

ROTTERDAM, 26 JUNI. De beursgenoteerde computerfabrikant Tulip uit Den Bosch gaat zijn kleinere branchegenoot Commodore in Nieuw-Vennep overnemen. De integratie van activiteiten kost 130 van de ruim 1200 banen bij de nieuwe combinatie, waarbij gedwongen ontslagen niet zijn uitgesloten, zo heeft Tulip vanochtend bekendgemaakt.

De afgelopen dagen dreven geruchten over een transactie met Commodore (niet beursgenoteerd) de koers van de aandelen Tulip op de effectenbeurs met bijna 50 procent op. Vanochtend steeg de koers eerst twee gulden, maar aan het begin van de middag stond Tulip op een zwak gestemde beurs op twee kwartjes verlies op een koers van 20,80 gulden.

Tulip meldde vanochtend verder dat het verlies in het eerste halfjaar hoger zal uitvallen dan eerder was voorzien als gevolg van opstartproblemen van de nieuwe fabriek voor personal computers in Den Bosch en dubbele huisvestingskosten in de eerste twee maanden. Het hele jaar zal wel winstgevend zijn. Verder heeft Tulip gevorderde plannen voor een kapitaalinjectie van 30 miljoen gulden. “Hiertoe wordt overleg gevoerd met ABN Amro Hoare Govett.” De overname van Commodore moet Tulip schaalgrootte geven (de omzet verdubbelt tot een 1 miljard gulden in 1998) en zogeheten synergievoordelen opleveren die het bedrijf in 1998 op enkele tientallen miljoenen guldens becijfert. Het synergievoordeel dat dit jaar wordt behaald valt grotendeels weg tegen eenmalige integratiekosten, waaronder een sociaal plan. Vanaf 1998 zal de overname “duidelijk bijdragen” aan de winst per aandeel. Vorig jaar leed Tulip een verlies van 10 miljoen gulden.

Een woordvoerder van Tulip wilde vanochtend geen commentaar geven op de vraag waarom de informatie niet eerder naar buiten is gebracht gezien de koersontwikkeling en de geruchtenstroom. De Amsterdamse effectenbeurs reageert officieel niet op de vraag of zij Tulip tot een mededeling heeft gedwongen, maar kenners aan het Damrak zeggen dat dit niet het geval is geweest. De 'beurswaakhond' Stichting Toezicht effectenverkeer (STE) houdt het bij zijn standaardreactie dat over onderzoeken naar effectenhandel met misbruik van voorkennis geen mededelingen worden gedaan.

Tulip en Commodore blijven commercieel gescheiden: Tulip voor de professionele markt, Commodore, die vorig jaar werd verzelfstandigd uit het bankroete Duitse bedrijf Escom, met 35 eigen computerwinkels voor de consumentenmarkt.

De prijs van Commodore moet nog worden vastgesteld. Tulip betaalt de overname van Commodore door nieuwe aandelen uit te geven aan de huidige aandeelhouders, het management en de participatiemaatschappijen Alpinvest en Halder. De laatste twee verstrekken Tulip ook achtergestelde leningen en krijgen daarvoor als extra beloning 450.000 kooprechten (opties) die vijf jaar het recht geven tegen 20 gulden per stuk Tulip-aandelen te kopen.